RedDunker Analysis: δίποντο, ριμπάουντ, ''2/2'', έστω και χωρίς τους νέους !



Ο Ολυμπιακός στο άδειο ΣΕΦ, νίκησε (σχετικά δύσκολα) τη Zalgiris με 90-80, κάνοντας το 2/2!
Στο σημερινό RedDunker Analysis, ο Αντιδραστικός στέκεται στην ωριμότητα της ομάδας να... πάει στο δίποντο, στη διαφύλαξη του αμυντικού ριμπάουντ που δεν επέτρεψε στους Λιθουανους να σκεφτούν το κάτι παραπάνω και τέλος σχολιάζει την αρνητική (αυτή τη φορά) εικόνα των νέων.

Ο Ολυμπιακός, έστω και χωρίς κόσμο και... αρχηγό, με τους παλιούς του όμως να ηγούνται, κατάφερε να κάνει το 2/2 στην EuroLeague, σημειώνοντας μια σημαντική νίκη με 90-80. Αρχικά να τονίσω πως συμφωνώ απόλυτα με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ότι αυτή η Zalgiris θα κάνει πολλές ζημιές-άρα η νίκη αυτή "βαθμολογικά" θα φανεί στην πορεία. Επιπλέον ανακουφίστηκα αρκετά καθώς όπως γνωρίζετε οι ακόλουθοι μου, οι συνθήκες του ματς μου προκαλούσαν μυρωδιά γκέλας... 

Τέλος καλό όλα καλά όμως και πάμε παρακάτω να μιλήσουμε για το ματς, στην RedDunker τακτική ανάλυση...

Δίποντο και πάλι δίποντο

Όσοι φοβόσασταν ότι ο Ολυμπιακός θα βαράει τρίποντα από παντού φέτος, την....πήρατε την απάντηση σας! Οι ερυθρόλευκοι χθες πήραν 42 δίποντα για 21 τρίποντα (!), δείγμα πραγματικής ωριμότητας!
Ο Ολυμπιακός κατάλαβε χθες από νωρίς (από το περίεργο ξεκίνημα του ματς) , ότι το τρίποντο δεν του έβγαινε. Ο σουτέρ Peters τα παιρνε δίχως σκέψη αλλά δεν του έμπαιναν, ο Canaan ήταν κάπου... κρυμμένος off ball πίσω από τα μεγάλα κορμιά των Λιθουανών, οι Σλούκας-Walkup ήταν άστοχοι (έξω από τα 6,75 m-όχι γενικά!), την ίδια στιγμή που στη Zalgiris  ο coach Maksvytis ξεκάθαρα επέλεξε ψηλά σχήματα για να κρύψει τα εύκολα μακρινά σουτ του Ολυμπιακού!
Εκεί λοιπόν μέτρησε η ωριμότητα της ομάδας. Αρχικά ο Θρύλος τάισε εμμονικά τον κροκόδειλο του, Fall, ο οποίος διέλυσε κάθε αμυντικό πλάνο της αντιπάλου! Κάπως έτσι ο Θρύλος βρήκε αρκετούς πόντους αλλά και δημιουργία από το low post. Επιπλέον δόθηκε η εντολή, οι ερυθρόλευκοι guard να χτυπήσουν στα πόδια τους ψηλότερους αντιπάλους τους (Ulanovas, Brazdeikis), παίρνοντας διεισδύσεις και κερδίζοντας αρκετά φάουλ (μόνο ο Σλούκας είχε 8 κερδισμένα!). Έτσι εξηγούνται οι 28 βολές, έτσι εξηγούνται και τα 22 δίποντα που βρήκε η ομάδα (6/9 ο Fall-6/10 ο Βεζένκοφ από το low post, 3/4 o Walkup, 2/3 o McKissic ακόμα και 2/5 ο Λάρι μετά από drives!). 
Ο Ολυμπιακός πήγε στοχευμένα στο δίποντο χθες και δικαιώθηκε.

Το ριμπάουντ επιβάλλεται κόντρα σε ομάδες όπως η Zalgiris

Ομάδες ρυθμού όπως η Zalgiris ζουν και πεθάνουν μέσω των ριμπάουντ. Αρχικά αναζητούν το αμυντικό για να τρέξουν κι ύστερα κυνηγούν το επιθετικό για να σκοράρουν άμεσα, βρίσκοντας την ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα. 
Χθες λίγο το νωθρό ξεκίνημα του Ολυμπιακού, λίγο τα ψηλά σχήματα του Maksvytis, οδήγησαν τη Zalgiris να έχει ήδη 8 επιθετικά ριμπάουντ στο 1ο ημίχρονο (!) και να είναι σαφώς "μες το ματς". Τα περισσότερα από αυτά ήταν στην 1η περίοδο και ο Ολυμπιακός από το 12'-13' και μετά, από όταν και σοβαρεύτηκε και πήρε τα ριμπάουντ (η Zalgirisνεν τέλει τελείωσε το ματς με 10!), δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω του! Ο coach B το ανέφερε άλλωστε, το πόσο σημαντικός ήταν ο έλεγχος των ριμπάουντ...! 
Με τον Fall (5) και ειδικά τον Βεζένκοφ (14!) να ξεχωρίζουν, οι ερυθρόλευκοι όχι μόνο απαγόρεψαν τις 2ες ευκαιρίες στους Λιθουανούς, αλλά βρήκαν και ευκαιρίες για ανοιχτό γήπεδο, σκοράροντας μάλιστα μερικά πολύ κρίσιμα καλάθια στον αιφνιδιασμό! 
36 σκουπίδια οι ερυθρόλευκοι έναντι 32 των Λιθουανών, με τους ερυθρόλευκους μάλιστα να μαζεύουν 11 επιθετικά (!). Και το τονίζω όλα αυτά κόντρα σε μια ομάδα ψηλή κι αθλητική και με τον Ολυμπιακό να έχει ουσιαστικά "εκτός αγώνα" τα 2/3 των ψηλών του (Bolomboy και Black). 
Το ριμπάουντ είναι συνήθως θέμα θέλησης και συγκέντρωσης κι οι Ερυθρόλευκοι ήξεραν τι ήθελαν εχθές... 

Με τους νέους αυτή τη φορά στα ρηχά 

Οι τέσσερις νέοι χθες δεν έκαναν καλό παιχνίδι. Το ματς το καθάρισαν ουσιαστικά οι παλιοί, με τους Βεζένκοφ και Σλούκα να ηγούνται, τους Fall και Λάρι να ακολουθούν και βεβαίως τον Walkup να κάνει ΟΛΗ τη βρώμικη δουλειά. Ο Black έπαιξε 2' και σε αυτά πρόλαβε να κάνει 5 φάουλ. Ήταν εμφανώς νευρικός και γενικά το θέμα της άτσαλης χρήσης του κορμιού του, πρέπει να το δουλέψει. Ο Bolomboy ήταν εμφανώς ανέτοιμος και απλά πάλεψε αμυντικά στα 10' που πάτησε παρκέ, ενώ ο Canaan στοχοποιήθηκε εμμονικα από τους αντιπάλους (τον μάτσαρε ο ψηλός και αθλητικός Brazdeikis...) και δεν βρήκε καμία στιγμή ρυθμό στην επίθεση. Κρυμμένος πίσω από τα σκριν, πήρε μόλις 3 προσπάθειες στις οποίες αστόχησε. 
Για το τέλος άφησα τον Peters, ο οποίος ναι μεν ήταν αρκετά άστοχος, αλλά συνολικά βοήθησε. Έπαιξε πολύ (22') λόγω της απουσίας Παπ, σκόραρε μόλις 6 πόντους, είχε 2/8 σουτ, αλλά όσο αρνητικός κι αν ήταν στην επίθεση, μπορώ να πω πως τόσο θετικά με εξέπληξε στην άμυνα. Έβαζε παντού χέρια κ κορμί, ενώ στην ομαδική άμυνα ήταν καταπληκτικός. Ακόμα και σε ένα αρκετά κακό επιθετικό του παιχνίδι, έδειξε πως μπορεί να είναι πολυ χρήσιμος στην ομάδα. 

Πιο σημαντικό... στο μέλλον, το 2/2

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 2/2, λίγο πριν φύγει για την Ισπανία και την πρώτη διαβολοβδομάδα κόντρα σε Real και Baskonia. Οι δυο νίκες του αφενός του κερδίζουν χρόνο και ηρεμία κι αφετέρου θα αποδειχθούν σημαντικές στο μέλλον, καθώς ελάχιστες ομάδες θα περάσουν από το Palau της Βαρκελώνης, ενώ κι η Zalgiris θα κάνει ζημιές... Επίσης δυο νίκες ήδη μετράνε στο λογαριασμό, ο οποίος θα γίνει στο τέλος... Με τόσο ανταγωνισμό φέτος η έκφραση "μάζευε κι ας είναι και ρώγες" είναι πιο κατάλληλη από ποτέ! Ιδανικό ξεκίνημα λοιπόν και συνεχίζουμε... 

Υγ: αν ο κόσμος γεμίσει το γήπεδο την Κυριακή, θα ναι ένα ιδανικό ελάχιστο ευχαριστώ σε αυτόν τον άνθρωπο, που άλλαξε την ιστορία του τμήματος. Βασίλη θα είσαι ΠΑΝΤΑ ένας από εμάς! 

Υγ2: δεν έχω λόγια για τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Ποσο άδικη η ρημαδα η ζωή μα και πόσο λεβέντικο το αντίο του... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου