Κι όλα πάλι ξανά όπως τελειώνουν-έτσι θα αρχίσουν...



Το RedDunker είναι ένα blog αμιγώς μπασκετικό. Παρ' όλα αυτά δεν παύει να είναι... ερυθρόλευκο. Κι ο Ολυμπιακός είναι ΕΝΑΣ, σε όλα τα αθλήματα. Η δύσκολη κατάσταση του ποδοσφαιρικό τμήματος λοιπόν δεν μπορεί να... αγνοηθεί και ο Αντιδραστικός γράφει για την "νέα αρχή", η οποία δεδομένα είναι μπροστά μας...

"Κι όλα πάλι ξανά όπως τελειώνουν-έτσι θα αρχίσουν...".

Αυτοί κατ' εμέ είναι εκτός από υπέροχοι στίχοι, είναι και το περιεχομένο του πιο όμορφου "πανό" που χει ανέβει ποτέ στην Θύρα 7, του "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Προσωπικά όταν προσπαθούσα να... συνέλθω από την κοσμοϊστορική 4αρα της Μακάμπι στο Φάληρο, αυτό το "πανό" μου ρθε στο μυαλό.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται ξεκάθαρα σε μια πορεία πτωτική. Θέλετε τα δικά του (μεγάλα) λάθη; Θέλετε ο βάλτος του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος τον παρέσυρε; Θέλετε ο νόμος της ζωής, η οποία κάνει... κύκλους; Δεν είναι σκοπός αυτού του άρθρου η επίρριψη ευθυνών. Σκοπός αυτού του άρθρου, είναι με νυφαλιότητα και χωρίς πανικό, να μιλήσουμε λίγο για την επόμενη μέρα του συλλόγου.

Ο Ολυμπιακός προφανώς και έχει επόμενη ημέρα. Ακόμα και αν βγάζει "μόνος του" τα μάτια του, με αργό και σταθερό τρόπο εδώ και 1-2 χρόνια, δεν παύει να είναι ένας σύλλογος "φιλέτο", με απίστευτες προοπτικές μπροστά του. Οι ερυθρόλευκοι έχουν σταθερή και δυνατή διοίκηση, έχουν φανέλα - κόσμο-έδρα, έχουν ακαδημίες, έχουν το know how της επιτυχίας, έχουν απίστευτη δυναμική και το κυριότερο έχουν δίψα. Τα σερί πρωταθλήματά τους από το 1996 κι έπειτα (22 τα τελευταία 26 χρόνια!!!), δεν έχουν προκαλέσει κανένα κορεσμό στο τμήμα. ΔΙΨΑ λοιπόν. Αυτό νομίζω πως είναι το πιο σημαντικό... 

Πάμε λίγο να δούμε 2-3 πραγματάκια παρακάτω, κυρίως αγωνιστικά-το τονίζω. Και για να σας προλάβω, θεωρώ πως η διοίκηση, ΝΑΙ, έχει κάνει ένα σωρό λάθη, αλλά σε γενικές γραμμές είναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ επιτυχημένη. Οπότε με αυτά τα δύο γεγονότα δεδομένα, πάμε να μιλήσουμε λίγο για μπάλα.

Ο coach Μάρτινς κι ο επόμενος...

Ο Πορτογάλος προπονητής έμεινε 4 σεζόν, πήρε 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο και έκανε (4/4) αξιοπρεπείς Ευρωπαϊκές χρονιές. Το να φεύγει "κλωτσιδόν" εμένα δεν με αντιπροσωπεύει. Ναι. Πρέπει να φύγει... χθες. Η ομάδα με αυτόν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, φθίνει. Αυτό είναι ΞΕ ΚΑ ΘΑ ΡΟ. Ο Πέδρο έκανε τον κύκλο του στον Ολυμπιακό και αυτό ήταν λάθος  που δεν το κατάλαβε ούτε ο ίδιος, ούτε η διοίκηση στο τέλος της περσινής σεζόν.
Ο Ολυμπιακός χρειάζεται έναν προπονητή να εμπνεύσει ξανά παίχτες και κόσμο, μα το βασικότερο χρειάζεται έναν coach ο οποίος θα έρθει εδώ με σκοπό ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΠΑΛΑ. Οι οπαδοί ΔΕΝ θα ναι ποτέ ικανοποιημένοι, αν η ομάδα δεν παράγει επιθετικό ποδόσφαιρο γαρ. Και γω είμαι απόλυτα σύμφωνος με αυτή την ιδέα. Μπάλα μωρέ. Επίθεση. Ενέργειες. Ντρίμπλες. Ευκαιρίες. Γκολ. Συναισθήματα.
Οποίος και να είναι λοιπόν ο επόμενος προπονητής, το πρώτο... milestone με το οποίο θα κριθεί, θα είναι η επιθετική απόδοση της ομάδας! Δύο σεζόν μας έπαιρνε ο ύπνος. Ήρθε η ώρα η ανδρεναλίνη μας να ανέβει ξανά! Και πιστέψτε με, θα έρθουν και οι τίτλοι, μαζί με τη μπάλα. 

Το υπάρχον ρόστερ

Προφανώς και το ρόστερ δεν είναι καλό. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι και για... πέταμα. Οι "ηγέτες" Μανωλάς-Παπασταθόπουλος-Βρσάλκο, οι Έλληνες Μπουχαλάκης-Μασούρας κι ελπίζω ο Φορτούνης, ο Αβραάμ (για 4ο στόπερ) , οι έμπειροι ξένοι Εμβιλά, Βαλμπουενά κι Ελ Αραμπί, ο Γκάρι Ροντρίγκεζ, οι νέοι Τζολάκης-Αγκιμπού-Κίτσιος και βέβαια οι νέες μεταγραφές οι οποίες ακόμα δεν μπορούν να κριθούν (Άβιλα, Αμπουμπακάρ Καμαρά, Ζιγκερνάγκελ, Χουάνγκ και Λάιτνερ), μάνι μάνι σας έχω αναφέρει 18-19 παίχτες, μπορούν να αποτελέσουν έναν καλό ερυθρόλευκο κορμό! Μια καλή βάση. 

Υπάρχουν δε, κι αρκετοί άλλοι "βασικοί" ή όχι , όπως ο Ρέαμπτσιουκ, ο Βατσλίκ, ο Κρίστινσον, ο Μαντί (πως έπεσε έτσι αυτό το παλικάρι) , ο Μπα, ο Καρβάλιο, ο Τικίνιο (οκ ίσως τον αδικώ λίγο), ο Κουντέ, ο Κούτρης, ο Χασάν ή ο Σισέ (και αυτόν τον αδικώ αλλά ίσως ο κύκλος του έχει κλείσει), οι οποίοι για διαφορετικούς λόγους ο καθένας ΠΡΕΠΕΙ να αποχωρήσουν. Μιλάμε για μια σούμα πάνω από 10 παίχτες οι οποίοι επιβάλλεται κατ ' εμέ να αποχωρήσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ευθύνη βαραίνει αυτούς.

Με αυτά και με αυτά η... ενδεκάδα ενόψει της ευρωπαϊκής συνέχειας θα μπορούσε να είναι η εξής. Βασικά το "ενεργό ρόστερ" αυτή τη στιγμή:

GK: Τζολάκης
DR:  Βρσάλκο (Άβιλα) 
DC: Μανωλάς-Παπασταθόπουλος (Αβραάμ) 
DL: Λάιτνερ (Κίτσιος) 
DMC: Εμβιλά (Μπουχαλάκης) 
MC:  Χουάνγκ (Αγκιμπού) 
ΑMC: Φορτούνης (Ζιγκερνάγκελ) 
ΑMR: Γκάρι
AML: Μασούρας (Βαλμπουενά) 
ST:  Ελ Αραμπί (Αμπουμπακαρ Καμαρά) 

Το ρόστερ αυτό, προφανώς και θα συνεχίσει σε Ευρωπαϊκούς ομίλους. Είτε στο Europa είτε στο Conference. Το ρόστερ αυτό με μερικές προσθήκες δε, μπορεί να κάνει ΞΑΝΑ πλάκα στην Ελλάδα (θα ακολουθήσει... υστερόγραφο για την Super League) και το βασικότερο να ξαναγεμίσει το Γεώργιος Καραϊσκάκης. Να το ξαναγεμίσει όχι με κόσμο (γεμάτο είναι σχεδόν πάντα!) αλλά με συναισθήματα, ένταση, πάθος και φωνές!

Οι μεταγραφές 

Εγώ αν ήμουν στην διοίκηση, θα έφερνα ΧΘΕΣ τον Πασχαλάκη και θα πήγαινα με Ελληνικό δίδυμο Πασχαλάκη-Τζολάκη, με τον "μικρό" να παίρνει σχεδόν ισάξιες ευκαιρίες. 

Στην άμυνα, με το δίδυμο Πάπα-Μανωλα θεωρώ την ομάδα SUPER και μόνο αν έφευγε ο ΑΡΧΗΓΙΚΟΣ Σισέ (6η σεζόν στην ομάδα κι αυτός μην ξεχνάμε...) θα κοίταγα για ένα στόπερ, με πρώτο χαρακτηριστικό του την ταχύτητα. 

Στα μπακ ο Βρσαλκο δεν κουνιέται (προσωπικά τον θεωρω τον κορυφαίο ερυθρόλευκο παίχτη αυτή τη στιγμή) , ο Άβιλα είναι το back up του, ενώ στα αριστερά ο νεαρός fullback  Λάιτνερ κάτι μου βγάζει και τον πιστεύω! Δεν ξέρω τι θα έκανα με τον Ρέαμπτσιουκ να σας πω την αμαρτία μου (πολύ μαχητικός πάντως απλά ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ επιθετικά), αλλά στον Κίτσιο ίσως έδινα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΈΣ ευκαιρίες. Ακόμα και με Λάιτνερ-Κίτσιο, ένα σχετικά άπειρο δίδυμο, προσωπικά θα ρίσκαρα να παίξω... 

Στο κέντρο τώρα... Με Εμβιλά, Μπούχα (για back up o αρχηγός), Αγκιμπού και Χουάνγκ (πρέπει να ναι καλή περίπτωση ο Κορεάτης!), δεδομένα θα πήγαινα ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ 6αρι. Για έναν box2box με ενέργεια και ταχύτητα. Μεσοεπιθετικά, στο "10", δεν ξέρω την κατάσταση του Φορτούνη (τι λάθος κι αυτό που τον έθεσαν εκτός), πιστεύω ότι αυτή είναι η θέση και του Ζιγκερνάγκελ, αλλά ένα μπαλάτο 10αρι (που να παίζει και 8 στο κάτω κάτω στο 4-3-3) θα το χτύπαγα (ο box2box θα ταν βέβαια η προτεραιότητα μου). 

Στα εξτρέμ δεδομένα θα έψαχνα για ακόμα ένα, ώστε μαζί με Μασουρα, Γκάρι, Ζιγκερνάγκελ και Βαλμπουενά, να ναι καλυμμένη η ομάδα. Προσοχή όμως. Θα έψαχνα για ένα εξτρέμ με ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΝΈΡΓΕΙΑ. Τεχνίτη. Full επιθετικό. Στο πλευρό δε των Αραμπί και Αμπουμπακαρ, στην θέση του. Striker, θα έφερνα σίγουρα και ένα τρίτο φορ, νεαρό ίσως, με προοπτική να παίξει ακόμα και βασικός, με βασικό προσόν του την ευκινησία. 

Δεν είναι υπερβολή λοιπόν να πούμε , ότι στο υπάρχον ρόστερ, απαιτούνται τουλάχιστον 10 plus αποχωρήσεις και τουλάχιστον 6 προσθήκες. Έξι προσθήκες ακόμα, το τονίζω. 

Με αυτά και με αυτά μιλάμε για ένα καλοκαίρι μεγάλου ξεσκαρταρίσματος. 4 κλεισμένα χρόνια μετά (το καλοκαίρι του 2018) , η ιστορία επαναλαμβάνεται κι ο Ολυμπιακός προχώρα σε ένα ολοκληρωτικό rebuilding. Δεν χρειάζεται απομυθοποίηση, ούτε γκρίνιες, ουτε μηδενισμός. Η ομάδα αυτή πήρε 3 πρωταθλήματα, αλλά ειδικά τον τελευταίο χρόνο κούρασε αρκετά τον κόσμο. Οπότε οι αλλαγές, οι μεγάλες αλλαγές είναι επιβεβλημένες. Η διοίκηση έχοντας ήδη στην καμπούρα της μαζεμένες λάθος αποφάσεις (συνεχόμενες κακές μεταγραφικές περίοδοι, παραμονή Μαρτίνς, μη εύρεση αντικαταστάτη του Μοντεστό κτλ κτλ) καλείται να βρει ένα σωστό πλάνο και να στήσει ένα ανταγωνιστικό project ξανά. Αν τα καταφέρει το Καραϊσκάκης θα ναι ξανά γεμάτο. Αν όχι, η δυσπιστία του κόσμου θα μεγαλώσει... 

Υγ: περί δυσπιστίας του κόσμου. Εκτός από τα μαζεμένα λάθη που ανέφερα, είναι και το θέμα με τη Νότιγχαμ, που μπερδεύει τον κόσμο και δημιουργεί εντάσεις και παρεξηγήσεις. Ο κόσμος του Ολυμπιακού δεν θα το δεχτεί ΠΟΤΕ, αν ο πρόεδρος βάλει τους ερυθρόλευκους σε δεύτερη μοίρα, ώστε να τρέξει μια ομάδα premier league (με τα εικοσαπλάσια -και λίγα λέω- έσοδα)... Πως σκέφτονται αρκετοί; Ότι δεν είναι δυνατόν η Νότιγχμα να δίνει 15 και 20 μύρια για την κάθε της μεταγραφή και ο Ολυμπιακός να χτυπάει ελεύθερους, ή δανεικούς, ή φθηνούς κτλ κτλ. Σωστό ή λάθος ο κόσμος έτσι σκέφτεται. 

Υγ2: περί Super League. Ο Παναθηναϊκός έχει φτιάξει καλή ομάδα και χτυπάει ξεκάθαρα τον τίτλο. Ο Γιοβανοβιτς τον έχει νοικοκυρέψει πλήρως! Επίσης η ΑΕΚ λόγω γηπέδου και Αλμέιντα επίσης θα ναι πολύ καλύτερη, όπως βέβαια και ο Άρης, με τις τρομερές μεταγραφές και το project Μπουργκος! Ο δε ΠΑΟΚ, μπορεί να δείχνει σε κακή κατάσταση όπως ο Ολυμπιακός, αλλά έχει δυνατή διοίκηση και θα την παλέψει τη σεζόν... Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί περιμένω ανεβασμένο το επίπεδο φέτος στη Λίγκα. Ελπίζω να ναι η αρχή της ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου... 

Πηγή Φώτο :  novasports.gr

1 σχόλιο:

  1. Πολλά μαζεμένα λάθη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο - η παραμονή του Μαρτίνς ήταν εκτός λογικής. Η ομάδα κινείται για ολικό rebuild, ενώ η χρονιά είναι ήδη σε εξέλιξη. Προφανώς ο Μαρτίνς πρέπει να αποχωρήσει (έπρεπε το Μάη να έχει αντικατασταθεί), αλλά δε μου αρέσει κι η ξαφνική ομοβροντία απαξίωσης από τους δημοσιογράφους του Ολυμπιακού (τώρα πήρατε χαμπάρι ότι έχουν χαθεί τα αποδυτήρια;). Μια παρατήρηση στα γραφόμενά σου: αν μετά το Σα, κατεβήκαμε ένα "σκαλί" με το Βατσλίκ, η αντικατάσταση του τελευταίου με τον Πασχαλάκη θα ισοδυναμεί με κάθοδο στον Άδη. Ο Πασχαλάκης είναι η προσωποποίηση της αστάθειας: κατεβάζει ρολά στο ένα ματς, τρώει σουτ μέχρι κι από τη γιαγιά μου στο επόμενο. Ας μην "κάψουμε" τον Τζολάκη σε μια χρονιά που προμηνύεται δύσκολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή