RedDunker Analysis: δεν ήταν οι νίκες, αλλά η ωριμότητα και το βάθος...



Ο Ολυμπιακός γυρίζει με το 2/2 από την Ισπανία και ο Αντιδραστικός γράφει για την ωριμότητα και το βάθος που έδειξαν οι ερυθρόλευκοι, γεγονός που είναι το πιο σημαντικό, για την... ώρα!

Ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια για τα συναισθήματα μας και την... χαρά μας (το λέω ευγενικά) μετά την Ισπανική διαβολοβδομάδα. Ο Θρύλος παίζοντας "υπέρ μπάσκετ" υπερκέρασε τα εμπόδια της Real (87-89) και της εξαιρετικής φέτος Baskonia (92-97), γυρίζοντας στο σπίτι του, με  2/2 υπερπολύτιμα ροζ φύλλα αγώνων, τα οποία τον διατηρούν στην κορυφή της κατάταξης με 4/4...!

Να κάνω κριτική για τους δύο αγώνες, δεν μπορώ. Οι παλμοί μου ακόμα βαράνε κόκκινα βλέπετε. Η δική μου οπτική είναι πως οι ερυθρόλευκοι στην Ισπανία έδειξαν αφενός ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ωριμότητα κι αφετέρου φοβερό βάθος στο ρόστερ τους. 

Ο Ολυμπιακός διαχειρίστηκε ιδανικά δυο ματσάρες που κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα, χωρίς να χάσει ίχνος της ψυχραιμίας του και χωρίς να ξεφύγει ούτε στο ελάχιστο από το ΔΙΚΟ ΤΟΥ πλάνο. Real και Baskonia έβαζαν τα τρίποντα σαν να πετάνε βότσαλα στη θάλασσα, οι έδρες/εξέδρες ζεμάταγαν κι όμως οι Ερυθρόλευκοι κατάφεραν να οδηγήσουν τα ματς εκεί που εκείνοι ήθελαν και εν τέλει να τα πάρουν μέσα από την επίθεση τους, με φοβερό διάβασμα και ωραίο μπάσκετ. Η ωριμότητα που έβγαλε αυτή η ομάδα, ειδικά για το (αρχικό) στάδιο που βρίσκεται η σεζόν ήταν παροιμιώδης. Ίχνος πανικού σε κανένα σημείο των αγώνων. Ο Σλούκας εμφανίζεται πιο σοβαρός από ποτέ (ειδικά στα τελευταία λεπτά) , αποτελώντας κατ εμέ τον ορισμό του παίχτη ορχήστρα. Μιλαμε για τον απόλυτο floor general! Όσο δε για τον Βεζένκοφ, τα λόγια στερεύουν. Το παλικάρι εκτός από το κορυφαίο PF της διοργάνωσης, βάζει πλώρη για ακόμα πιο ψηλά... Οι δυο τους ΗΓΟΥΝΤΑΙ ξεκάθαρα και ειδικά στην Ισπανία μας έκαναν, ανατριχιασμένοι, να θυμηθούμε το δίδυμο Σπανούλη-Πρίντεζη! Την ίδια στιγμή ο Μπαρτζώκας (με το επιτελείο του) από τον πάγκο, σαν πραγματικός σκακιστής, έδωσε το δικό του ρεσιτάλ τακτικής, διαχειριζόμενος ιδανικά τα πιόνια του, έχοντας μάλιστα την απουσία του αρχηγού του. 

Όσο δε για το βάθος που έδειξε η ομάδα, αρχικά πρέπει να αναφερθώ στον Γιαννούλη Λαρεντζάκη... Το παλικάρι δεν λογίζεται πια σαν ρολίστας, αλλά σαν ΒΑΣΙΚΟΣ. Έκλεισε και τα δύο ματς, σκόραρε απίστευτα κρίσιμα και δύσκολα καλάθια, ειλικρινά έχει μπει (απίστευτο κι όμως αληθινό) στα παπούτσια του Dorsey! Ο δε Walkup παίζει "μπάσκετ καριέρας" , συνεισφέροντας σε όλους τους τομείς! Από κοντά του και ο συγκινητικός Fall, ο οποίος προσφέροντας κι αυτός σε όλους τους τομείς, συμπληρώνει την πεντάδα (εξάδα μαζί με τον υγιή Παπ) πάνω στην οποία βασίζεται μέχρι στιγμής η ομάδα. 
Δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Στην Ισπανία είδαμε ένα φοβερό step up από τον McKissic, ο οποίος παίζει κι αυτός πιο ώριμα από ποτέ. Σε WiZink Center και Buesa Arena, ο Αμερικάνος απέδειξε πως άνετα στέκεται σε αυτή την ομάδα και σς αυτό το επίπεδο, σαν ΒΑΣΙΚΟΣ. 

Οι δε νέοι, μπορεί ακόμα να θέλουν εμφανώς χρόνο, αλλά έχουν καταλάβει απόλυτα τον ρόλο τους. Ο Canaan ναι ψάχνεται, αλλά αφενός το παλεύει αμυντικά κι αφετέρου δεν εκβιάζει προσπάθειες, δείγμα του μεγάλου ομαδικού του πνεύματος. Ο δε Peters, ο οποίος αυτή τη φορά έπαιξε ελάχιστα στο "3" (αν και όλοι περίμεναν το αντίθετο-μια ρισκαδόρικη απόφαση του coach B!), επίσης δεν εκβιάζει τα σουτ-όταν αυτά δεν του "πάνε", παίζοντας πολύ οικονομικά στον νέο του ρόλο (μην ξεχνάμε πως στη Baskonia τα σούταρε από παντού). Όσο για τους backup centers, εκεί η ομάδα δείχνει να έχει ίσως το κορυφαίο Rotation στην διοργάνωση. Ο Μπαρτζώκας χρησιμοποιεί ιδανικά πίσω από τον Fall τους Bolomboy και Black, με τον Bolomboy - ειδικά-, να είναι εξαιρετικά σημαντικός και ήδη επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας. Ειδικά στη Μαδρίτη ο Bolomboy, μαζί με το "ντουέτο" του τον Σλούκα, πήραν ΟΛΑ τα κρίσιμα σουτ... Κάνεις εκ των τριών ψηλών δεν κουράζεται, κανείς δεν φορτώνεται, όλοι αποδίδουν αυτό που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, κάνοντας τον Ολυμπιακό μια ομάδα με ισχυρότατη frontline- η οποία σε όλα τα φετινά της ματς, διατηρεί τον έλεγχο των ριμπάουντ. Ειδικά στην Buesa Arena, τα ριμπάουντ έδωσαν την νίκη στον Θρύλο... 

Η ωριμότητα και το βάθος είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για των ώρα. Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για το αρχικό στάδιο της σεζόν, όπου όλες οι ομάδες ακόμα ψάχνονται. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως δείχνει να βρίσκεται στον σωστό δρόμο, με τον κόσμο του δικαίως να είναι εξαιρετικά αισιόδοξος και ζεστός... Και το 4/4 βέβαια δεν είναι καθόλου αμελητέο... Στον φετινό μαραθώνιο, ΚΑΘΕ νίκη που μπαίνει στο σακούλι μετράει και ήδη οι ερυθρόλευκοι έχουν ξεκινήσει ιδανικά (μην πω ονειρικά). Αλήθεια ποιος περίμενε το 4/4 μόλις είχε δει το πρόγραμμα...; Κανείς. Ούτε ο πιο αισιόδοξος. 

Χωρίς να θέλω να κουράσω, κλείνω με 2-3 "μικρά μικρά" στατιστικά σχόλια:

  • Ο Ολυμπιακός σκόραρε 89 και 97 πόντους στην Ισπανία, κερδίζοντας τα ματς του ξεκάθαρα μέσω της επίθεσης του, η οποία παρουσιάζει μεγάλη πολυφωνία και πρωταγωνιστές. Σλούκας, Βεζένκοφ και... Λάρι έχουν ήδη διψήφιο μ. ο πόντων (και οι τρεις Έλληνες)... Η ομαδα διαθέτει την 2η καλύτερη επίθεση της EuroLeague, ενώ είναι στην 4η θέση σε ασιστ με 19,5 ανά αγώνα! 
  • Αμυντικά η ομάδα ξεκάθαρα ακόμα ψάχνει τους αυτοματισμούς της. Διαθέτει μάλιστα την 3η χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης! Ο Θρύλος ξεκάθαρα θα βελτιωθεί μες τη σεζόν και καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει τότε... 
  • Οι ερυθρόλευκοι είναι 4οι  σε εύστοχα δίποντα με ποσοστό 56ζ5% (επειδή πολλοί φοβόμασταν μπαράζ τριπόντων...), 1οι σε βολές (κερδίζουν φάουλ με πανέξυπνο τρόπο!) και 4οι στα αμυντικά ριμπάουντ... Επισης είναι 1οι σε PIR με 112 ανά ματς!!! 
  • Σε PIR o Βεζένκοφ έχει μ. ο 28,8(!!!), ο Σλουκας 20,2 και ο Walkup 14,8! Διψήφιοι και οι Fall-Λάρι... 
  • Ο Θρύλος έχει 33,1% στα τρίποντα, με τον Λάρι να έχει ήδη 55%(!!!), τον Peters 45,5% (...) και τον Σάσα 46,7%... Αντιθέτως ο Σλούκας έχει μόλις 5,7% (που να τα βάλει κιόλας...) ενώ ο Canaan 32%.
  • Ο Bolomboy πλάκα πλάκα ήταν απολύτως καθοριστικός στο τέλος και σε Βαρκελώνη και σε Μαδρίτη... Στη δε χώρα των Βάσκων, στο τέλος μίλησε ο Fall με τα κρισιμότατα επιθετικά του ριμπάουντ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου