Άμυνα, low post, η κίνηση Παπ κι ο Λάρι...



Ο Ολυμπιακός χωρίς να συναντήσει πρόβλημα, επιβλήθηκε του προβληματικού αιωνίου αντιπάλου του με 67-52 κι ο Αντιδραστικός στέκεται και σχολιάζει τέσσερα "γεγονότα" του τελικού:
Την ερυθρόλευκη άμυνα.
Την δύναμη στο low post.
Την κίνηση Παπανικολάου στην απονομή. 
Και για το τέλος την κίνηση του Λάρι, που ξεσήκωσε "θύελλα αντιδράσεων". 

Ο πρώτος τίτλος της σεζόν βάφτηκε ερυθρόλευκος, καθώς ο Ολυμπιακός (πιο εύκολα από ότι προσωπικά περίμενα και από ότι δείχνει το τελικό σκορ), επικράτησε του Παναθηναϊκού στον τελικό, με σκορ 67-52, σηκώνοντας το (ανούσιο εδώ που τα λέμε) Super Cup. Μετά το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα της σεζόν 2021-22, άλλο ένα τρόπαιο πηγαίνει στον Πειραιά, με το επιμέρους ρεκόρ στα αιώνια ματς, να βρίσκεται ήδη στο 8-1 υπέρ των ερυθρόλευκων...

Νομίζω κανείς δεν μπορεί - πλέον- να υποτιμήσει την μεγάλη διαφορά ποιότητας που έχει ο Ολυμπιακός εις βάρος του Παναθηναϊκού. Αυτό συνέβη προφανώς πέρυσι, αυτό συμβαίνει και φέτος, έστω κι αν οι Πράσινοι λόγω πολλών αλλαγών δικαιούνται ακόμα μπόλικο χρόνο ώστε να... κριθούν. Προφανώς δεν θα βγάλω κανένα συμπέρασμα μολις από το πρώτο "ημι-επίσημο" ματς της σεζόν, καθώς πιστεύω ακόμα, ότι ο ΠΑΟ μπορεί να παρουσιαστεί βελτιωμένος φέτος. Παρ' όλα αυτά η 1η του εικόνα, ήταν εντυπωσιακά... μέτρια. Και στο ματς κόντρα στον Κολοσσό και στον τελικό, η ομάδα του Ράντονιτς στη Ρόδο, παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε να προκαλεί ΗΔΗ μεγάλο προβληματισμό στον μπασκετικό κόσμο.

Ας πάμε όμως στο θέμα μας. Στον Ολυμπιακό. Μην περιμένετε ανάλυση του αγώνα, αυτή σας την έχουν κάνει ήδη ένα σωρό ειδικοί. Προσωπικά θα καταθέσω ένα σύντομο σχόλιο μου για ο, τι είδα από την ομάδα...

Η ερυθρόλευκη άμυνα

Πολύ απλά ... τσακίζει. Δείγμα και της ομοιογένειας προφανώς, πραγματικά η ερυθρόλευκη άμυνα ήταν φοβερή στο "Final 4" και από ότι φαίνεται σε αυτή θα βασιστεί ο coach B στην αρχή της σεζόν! Με τον δεινόσαυρο Φάλ ως σήμα κατατεθέν και από κοντά τους Μπολομπόι, Παπανικολάου και Γουόλκαπ, ο Ολυμπιακός έπνιξε τον Παναθηναϊκό, ο οποίος δεν μπορούσε με τίποτα να ακουμπήσει τη μπάλα μέσα στη ρακέτα στους ψηλούς, ούτε να πάρει drives.
Κι επειδή η άμυνα το χουμε τονίσει επανειλημμένως είναι και θέμα "διάθεσης", προσωπικά μ' άρεσε ο ζήλος του Βεζένκοφ ή η η σκληρή on ball πίεση του Κάνααν...! 
Η καλή ΟΜΑΔΙΚΗ άμυνα, θα ναι δεδομένα και φέτος, ένα από τα ερυθρόλευκα "ατού". Πως θα γινόταν άλλωστε διαφορετικά, σε έναν σύλλογο που έχει μπολιασμένη στo dna του, την αμυντική σκληράδα..;

Η δύναμη στο low post

Ok το ξέραμε, το χαμε μυριστεί από τις off season κινήσεις, αλλά στη Ρόδο πήραμε ένα πολύ μικρό δείγμα γραφής, της δύναμης της ερυθρόλευκης front line. Συγκεκριμένα δεν θα σταθώ στην "συγκλονιστική" πολυτέλεια της ύπαρξης του Πίτερς σαν backup του Σάσα, αλλά στη θέση του center, εκεί που ο Φαλ ξεκίνησε τη σεζόν τόσο κυριαρχικά όσο τελείωσε την περσινή, ο δε Μπολομπόι από πίσω του, δείχνει ο πιο έτοιμος νέος παίχτης και προκαλεί ήδη τρόμο με το παιχνίδι του πάνω από τη στεφάνη!
Ο Μουσταφά για ακόμα ένα ματς ΕΒΑΛΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑΘΙΑ τον Παπαγιάννη και έδειξε σε φοβερή κατάσταση, ο δε Μπολομπόι με την αθλητικότητά του και τον... Σλούκα να του πασάρει ψηλά, αποδεικνύεται ήδη λίρα εκατό. Οι δυο τους ουσιαστικά, συντρίβοντας τους αντιπάλους τους σε αμυνα, επίθεση και ριμπάουντ, έγειραν με ευκολία την πλάστιγγα υπέρ του Θρύλου στον 1ο τίτλο της σεζόν.
Ο Ολυμπιακός στη Ρόδο, σχεδόν σε κάθε φάση ακούμπαγε τη μπάλα στο low post (κυρίως στον Φαλ), και από εκεί, ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΚΙΝΗΣΗ, έβρισκε είτε τις αδύνατες πλευρές, είτε τους παίχτες που "έκοβαν" με ταχύτητα μέσα στο ζωγραφιστό. Όσο σκληρή κι αν ήταν η άμυνα του ΠΑΟ, δεν κατάφερε να περιορίσει τη συγκεκριμένη ερυθρόλευκη τακτική. Ειδικά ο Βεζένκοφ είναι μανούλα στα cuts και βρίσκεται με κλειστά μάτια με το Φαλ, ενώ καλά κόβουν και οι Γουόλκαπ-ΜακΚίσικ. Το "ακούμπημα" αυτό στο low post, θα αποτελέσει έναν έξτρα πόλο δημιουργίας στον νέο Ολυμπιακό και είναι κάτι στο οποίο ξεκάθαρα ζητά και επιμένει ο coach B.
*Και σκεφτείτε δεν είδαμε ακόμα τον Ταρίκ Μπλακ ο οποίος έμεινε εκτός αποστολής στη Ρόδο...! 

Η κίνηση του Παπ

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το πρόβλημα υγείας του κυρίου Μπαφέ, απλά θα του ευχηθώ με όλη μου την καρδιά ΥΓΕΙΑ ενώ θα του... θυμίσω, πως άπαντες "όσοι ξέρουμε", εκτιμάμε απεριόριστα το "συνδετικό" ρόλο του σε αυτή την ομάδα και σεβόμαστε τη δουλειά του. Να σαι πάντα υγιής και δυνατός Χρηστάρα και να ξέρεις σε αγαπάμε! 
Πάμε όμως παρακάτω. Ο Παπ με την κίνηση του αυτή απέδειξε πως ο Ολυμπιακός είναι... ΟΜΑΔΑ. Κι αυτό πρέπει να "προβληματίσει" και να "τρομάξει" τους αντιπάλους του, καθώς ο σύλλογος αυτός ενωμένος σαν οικογένεια και με καλό κλίμα "παρέας", έχει αποδείξει ότι μπορεί τα πάντα! 
Ο νέος αρχηγός δε, ο φοβερός αυτός τύπος που ονομάζεται Κώστας Παπανικολάου, στον 1ο "τίτλο" της καριέρας του σαν captain, προτίμησε από το να σηκώσει την κούπα, να... τιμήσει έναν αφανή εργάτη του συλλόγου! Αυτή η κίνηση λέει πολλά για αυτό το παλικάρι, ο οποίος πραγματικά αξίζει τον απόλυτο σεβασμό και την λατρεία όλων μας...

Η κίνηση του... Λάρι και η δήθεν "θύελλα"

Ο Λάρι είναι ένα παιδί πολύ παθιασμένο και έντονο. Αυτός ο "νευρικός" του χαρακτήρας τον οδήγησε να παίζει μπάσκετ υψηλών προδιαγραφών στην Ευρωλίγκα και όχι να βρίσκεται σε καμία ΑΕΚ, σε κανένα Προμηθέα ή σε καμιά Ανδόρα ή Λιετκαμπέλις. Ο Λάρι χωρίς τις πεταγμένες φλέβες του, θα έπαιζε σε πιο χαμηλό επίπεδο, αλλά λόγω του δυναμισμού του και του πάθους του, καταφέρνει και από απλός ρολίστας ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΙΣΑΞΙΑ στο πιο υψηλό επίπεδο της Ευρώπης.
Εγώ το γούσταρα λοιπόν αυτό που έκανε και ας ήταν ασέβεια για τον Παναθηναϊκό (τον οποίο προσωπικά σέβομαι πολύ). Χρειάζεται και λίγο τρέλα, ακόμα και η κακή, μερικές φορές. Ε δεν θα πέσουμε όλοι πάνω στον Λάρι! Καλά έκανε που πήγε για το καλάθι, καλά έκανε και στο κάτω κάτω που ζήτησε και συγγνώμη το παλικάρι. 
Άλλοι άλλωστε, χυδαίοι, δεν έχουν ζητήσει ακόμα συγγνώμη... Και επίσης άλλοι κάποτε έπαιρναν time outs με τη διαφορά στους 29 πόντους... Οπότε κανείς δεν μας κουνήσει το δάχτυλο.

Και τώρα η Μπάρτσα... 

Ο Ολυμπιακός ξεκινάει τη Regular Season έχοντας δύσκολο πρόγραμμα, με πρώτο ματς στο Palau και αντίπαλο την άμεση ανταγωνίστρια Μπαρτσελόνα. Παρά την έλλειψη του Μίροτιτς, οι Καταλανοί έχουν σαφές προβάδισμα νίκης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι ερυθρόλευκοι δεν θα το χτυπήσουν στα ίσα το ματς... Περιμένω ντερμπάκι, σετ χαμηλό ρυθμό στο φουλ από τον Σάρας, επαφές (...) και οποίος αντέξει! Καλό τεστ σκληράδας για τον "νέο" Ολυμπιακό...! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου