RedDunker Analysis: ερυθρόλευκο λιοντάρι στην αρένα με τα θηρία της Βαρκελώνης



Το RedDunker Analysis επιστρέφει και μπαίνει στην 3η του season...! Ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής χρόνιας στην EuroLeague, με μεγάλο ερυθρόλευκο διπλό στο Palau της Βαρκελώνης και ο Αντιδραστικός "αναλύει" τον τρόπο με τον οποίο τα "λιοντάρια" του Μπαρτζώκα, δάμασαν (με σχετική ευκολία...) τα "θηρία" του Saras...

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την σεζόν με ένα... "αυτοκρατορικό" διπλό, μέσα στην αρένα (Palau Blaugrana) με τα πανάκριβα... θηρία της Barcelona, παίρνοντας το ροζ φύλλο αγώνα με τελικό σκορ 70-80. Προφανώς καθώς είναι το πρώτο ματς της σεζόν, δεν θα διαβάσετε παρακάτω ένα αποθεωτικό άρθρο. Τίποτα δεν κέρδισαν οι ερυθρόλευκοι χθες, εκτός από δύο σημαντικούς βαθμούς (ε, δεν θα περάσουν και πολλοί από κει μέσα) και βεβαίως εκτός από ένα αρκετά δυνατό boost ψυχολογίας ενόψει του πρώτου μέρους της Regular.

Κανένας ενθουσιασμός λοιπόν δεν χρειάζεται, χωρίς αυτό βέβαια να απαγορεύει σε κανέναν μας, να είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι και ανυπόμονοι. Αυτή η ομάδα δείχνει να έχει πολλά πράγματα (ακόμα) να μας δώσει, το δε χθεσινό πρώτο δείγμα ήταν εξαιρετικό. Λιοντάρι ο Θρύλος του Μπαρτζώκα, που κατασπάραξε τα πανάκριβα θηρία του Saras. Στο παρκέ βλέπεται δεν παίζουν μπάσκετ τα... budget! 

Αφήνω τους δακρύβρεχτους προλόγους (συγχωρέστε με πρώτο ματς της σεζόν ήταν) και προχωράω στην "ανάλυση" του αγώνα.

Άμυνα σε επίπεδο... Άνοιξης

Ομολογώ ότι δεν το περίμενα. Οι ερυθρόλευκοι με τους τέσσερις νέους παίχτες τους για αρκετά λεπτά στο παρκέ μάλιστα, έπαιξαν άμυνα τόσο καλή τακτικά, που δεν θύμισε "ομάδα Φθινοπώρου" που ψάχνεται (1ο ματς γαρ) , αλλά "ομάδα Άνοιξης", δεμένη δηλαδή, ομοιογενή, έτοιμη για το τελικό στάδιο της σεζόν! Προσοχή. Το ξέραμε πως ο Ολυμπιακός υπερτερεί σε ομοιογένεια έναντι πολλών αντιπάλων του, καθώς προχώρησε σε συγκεκριμένες κινήσεις στην off season του, αλλά προφανώς όχι από το πρώτο ματς.

Οι ερυθρόλευκοι είχαν φοβερες αποστάσεις, τα πήγαν εξαιρετικά στις περιστροφές και γενικά "απαγόρεψαν" κάθε μορφής σκέψη της Barcelona για παιχνίδι κοντά στη ρακέτα (οι ψηλοί της είχαν μόλις 3/12 σουτ, ο δε Τόμπεϊ δεν πήρε καν προσπάθεια!). Με την σφιχτή τους δε προσέγγιση, διαφύλαξαν και τα αμυντικά ριμπάουντ, δίνοντας μόλις 7 επιθετικά στην Barca (32 τα ερυθρολευκα αμυντικά!). Κάπως έτσι το τρικ του Saras με δίδυμους πύργους (Σανλί-Βέσελι) κάηκε πολύ γρήγορα. Προσωπικά μου έκαναν εντύπωση δε, οι ολόσωστες αποφάσεις όλων των παιχτών, για το πότε θα γίνει αλλαγή στην άμυνα και πότε όχι. Πραγματικά ώριμο παιχνίδι από όλους. 

Στο αμυντικό κομμάτι "ειδικά", λειτουργήσαν τα πάντα που δοκίμασε ο coach B, καθώς και το ψηλό σχήμα με Βεζένκοφ-Peters ταυτόχρονα στο παρκέ ήταν αποδοτικό και κομβικό, ενώ φοβερή δουλειά πίσω έκαναν και οι δύο back up centers της ομάδας. Κι αν ο Bolomboy βγήκε και MVP του αγώνα, ο Black αποτέλεσε... έκπληξη στο ντεμπούτο του, δείχνοντας πραγματικά πως έχει φοβερό αμυντικό φίλτρο (σας το χα γράψει για την ομοιότητα του με τον Joe Dorsey). Προφανώς και για τον συγκλονιστικό Thomas Walkup, δεν χρειάζονται πλέον σχόλια... Ήταν παντού, έκανε 4 κλεψίματα, κέρδισε ΟΛΕΣ τις 50-50 μπάλες. Έχει πάει την έννοια του facilitator σε άλλα επίπεδα!

Βρήκε τα επιθετικά plan b και τους πρωταγωνιστές

Ο Ολυμπιακός έκανε ένα άρτιο επιθετικό παιχνίδι, χωρίς να εκβιάζει καταστάσεις και με λίγα νεκρά διαστήματα. Η Barca είναι μια σκληρή κι αρκετά ψηλή ομάδα κι όταν τον δυσκόλεψε, ο Θρύλος βρήκε τα plan B, τις απαντήσεις και κυρίως τους πρωταγωνιστές. 

Στην αρχή του ματς οι ερυθρόλευκοι προσπάθησαν να περάσουν την μπάλα στον Fall, για να βρουν (κλασικά) έναν έξτρα πόλο δημιουργίας. Οι Καταλανοί όμως είχαν διαβάσει καλά το παιχνίδι του Γάλλου Center και τον έβγαλαν "εκτός αγώνα" γρήγορα (δεν πήρε ούτε μια προσπάθεια στον αγώνα!) . Την ίδια στιγμή ο βασικός combo, Canaan, βγηκε κι αυτός εκτός  με δύο γρήγορα φαουλ. Εκεί ο coach B βρήκε τη λύση με τον Bolomboy και τον Σλούκα. O Αμερικανός/Ουκρανός ψηλός έδωσε μεγάλη ενέργεια και παίρνοντας αρκετές μπάλες στο low post, άνοιξε την άμυνα των Blaugrana, τελειώνοντας φάσεις και κυρίως δίνοντας τον απαραίτητο χώρο στο ψηλό σχήμα του Ολυμπιακού με Peters στο "3" και Σάσα στο "4", να εκτελέσει από μακρυά. Οι δυο τους, "πέταγαν βότσαλα" ... έχοντας 5/7 τρίποντα...! Την ίδια ώρα ο Σλούκας, αν και άστοχος έξω από τα 6,75m, οργάνωσε ιδανικά κάνοντας ένα ώριμο παιχνίδι κλάσης, με εννιά ασίστ για μηδέν λάθη! 

Στο δεύτερο μέρος, στην δ' περίοδο, με την άμυνα της Barcelona να γίνεται πιο πιεστική και την περιμετρική κυκλοφορία να δυσκολεύει, ο Θρύλος βασίστηκε στο κεντρικό PnR game των Σλούκα-Bolomboy, σπάζοντας την πίεση και βγάζοντας ελεύθερα τρίποντα σουτ (ο Bolomboy πάσαρε μετά το Roll του) , τα οποία... έβαλε ο ΜΥΘΙΚΟΣ Γιαννούλης Λαρεντζάκης, καθαρίζοντας το ματς! 

Με το Fall στον πάγκο, οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν το low post παιχνίδι του και καμιά πηγή έξτρα δημιουργίας. Όταν λοιπόν δυσκολεύτηκαν στην κυκλοφορία της μπάλας, τα κεντρικά PnR έδωσαν την λύση, καθώς ο Bolomboy όταν ρόλαρε, δεν τελείωσε μόνο φάσεις αλλά πάσαρε πολλάκις στις αδύνατες πλευρές! Κάπως έτσι ο coach B πήρε δημιουργία και από τον 2ο τη τάξει Center του..! 

Ακόμα και στην 3η περίοδο, όταν κόλλησε η επιθετική λειτουργία και κυκλοφορία, βρήκε 9 ΜΕΓΑΛΟΥΣ πόντους από iso από τον Canaan, που απέδειξε την αξία του. Όταν ο "κοντός" βρει ρυθμό και τους κατάλληλους χώρους για να κινηθεί (στον Ολυμπιακό θα έχει έναν ρόλο κυρίως off ball, τον οποίο την τελευταία διετία στην Ευρώπη δεν είχε συνηθίσει), θα βοηθήσει πολύ. Είναι άδικη η τόσο έντονη κριτική προς το πρόσωπό του... 

Γενικά ο Ολυμπιακός αν και σκόραρε μόλις 11 δίποντα (42%), βρήκε 80 πόντους στο Palau, γιατί λόγω της πολύ καλής κυκλοφορίας μπάλας έβγαλε σωστά τρίποντα (έβαλε τα 11 από τα 29-σχεδόν 40%!), ενώ έκανε και ρεκόρ με  25/25 βολές! Οι βολές αυτές είναι ένα στατιστικό που δείχνει αφενός ότι οι ερυθρόλευκοι δεν φοβήθηκαν να πάνε στις επαφές (προς θεού δεν θα βαράει μόνο τρίποντα ο νέος Θρύλος, όπως πολλοί νομίζουν) κι αφετέρου το πόσο πνευματικά έτοιμοι και ήρεμοι κατέβηκαν στο ματς. 

Δεν θα μπορούσε να χάσει από μπάσκετ αλάνας

Όπως ανέφερα και παραπάνω, τα budget δεν παίζουν μπάσκετ. Η Barcelona μπορεί να κοστίζει 2 φορές (plus) παραπάνω από τον Ολυμπιακό, αλλά με μπάσκετ αλάνας δεν θα μπορούσε να κερδίσει την σοβαρότατη ΟΜΑΔΑ του Πειραιά. Οι Καταλανοί, δεν είχαν κανένα σαφές πλάνο στο παιχνίδι τους. Ο Μπαρτζώκας κατάφερε με την δυνατή frontline του, να βγάλει παντελώς εκτός αγώνα τους ψηλους της Barcelona (μόνο ο άστοχος Sanli που τραβιόταν έξω από τα 6,75m το πάλεψε κάπως), στον δε Satoransky "απαγορεύτηκε" να βρει ρυθμό από τον Walkup. Με τις εξαιρετικές δε αποστάσεις και αλληλοκαλύψεις των ερυθρόλευκων, δεν βρήκε ΚΑΝ χώρους δράσης ή miss matches, ο Kalinic. Τι απέμεινε για το "συνονθύλευμα" του Sarunas; Isolation και άγιος ο Θεός από τους Higgins και Laprovittola και μερικά κρεμασμένα τρίποντα του Abrines. 

Το θέμα είναι ότι ΑΥΤΟΣ ο Ολυμπιακός, δεν χάνει (πλέον) από τέτοιου είδους μπάσκετ και ομάδες. Είχε τις αμυντικές απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που του έθεσε η αντίπαλος του, ενώ μένοντας σταθερός στο επιθετικό του πλάνο,  κατάφερε και βρήκε τις λύσεις έστω κι αν ήταν σχετικά άστοχος, με δύο βασικά του γρανάζια μάλιστα εκτός αγώνα (ΜακΚίσικ-Φαλ) και με τον Σλούκα να έχει 0/5 τρίποντα. 

Ο ερυθρόλευκος MVP

O Bolomboy με 12 πόντους, 7 ριμπάουντ, 6/6 βολές, 5 κερδισμένα φάουλ και με +/- 10 πόντους, σε σχεδόν 19' συμμετοχής έκανε τα πάντα πάνω στο παρκέ. Εκτός αυτών που φάνηκαν στην στατιστική, έκανε και πολλά άλλα βέβαια:  έπαιξε φοβερή άμυνα, ξεχώρισε σαν την μύγα μες το γάλα στους αιθέρες, ενώ συμμετείχε πολύ και στην κυκλοφορία της μπάλας, σπάζοντας την "έξω" πολλές φορές, μετά από κεντρικά PnR. Στο ντεμπούτο άφησε πολύ αισιόδοξα μηνύματα... 

Η επόμενη αγωνιστική 

Κεκλεισμένων των θυρών, κόντρα στην Ζαλγκίρις. Αν υπάρχει ορισμός "ύπουλου" αγώνα , τότε είναι αυτός! Όχι μόνο λόγω της απουσίας κόσμου, αλλά και λόγω της αξίας της Ζαλγκίρις. Καλές κινήσεις έχει κάνει, καλή ομάδα έχει φτιάξει, βασιζόμενη σε έναν άκρως Λιθουανικό κορμό. Προσωπικά την περιμένω σκληρό καρύδι και όχι υποψήφια για την... 18η θέση. Το έδειξε άλλωστε και στο Ισραήλ, εκεί  ώπου λύγισε στο τέλος... Δύσκολο ματς λοιπόν, το οποίο όμως ο - πρώτα από όλα- ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΣ Ολυμπιακός, προφανώς και το έχει... Ριμπάουντ και καλή άμυνα ώστε οι Λιθουανοί να μην βρουν ρυθμό, τα βασικά ζητούμενα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου