Τα πάντα γύρω τους...



Ο Αντιδραστικός γράφει για τους δύο ερυθρόλευκους ηγέτες, γύρω από τους οποίους βασίζεται και στήνεται ολόκληρος ο νέος Ολυμπιακός...

Κώστας Σλούκας-Σάσα Βεζένκοφ. Οι δυο ηγέτες του Ολυμπιακού, ήδη από την περσινή σεζόν. Στην 1η τους σεζόν σαν "δίδυμο" ,  έστειλαν την ομάδα Βελιγράδι και έφεραν το νταμπλ στον Πειραιά, κάνοντας τους οπαδούς να τους λατρέψουν. Φέτος τι θα καταφέρουν; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Το μόνο σίγουρο είναι πως... ολόκληρος ο νέος Ολυμπιακός αγωνιστικά, είναι βασισμένος και στημένος γύρω τους!

Αρχικά να τονίσω πως οι δύο τους,  μαζί βεβαίως βεβαίως με τον επίσημο αρχηγό της ομάδας,  τον Κώστα Παπανικολάου, θα "ηγηθούν" (και) των αποδυτηρίων. Θα είναι οι ηγέτες εκτός αλλά... (στο θέμα μας) κυρίως εντός των παρκέ.

Εντός παρκέ, οι παίχτες κορμού που παρέμειναν, οι παίχτες που αποχώρησαν, οι νέοι παίχτες που επιλέχθηκαν, άπαντες κρίθηκαν με βάση το ποσό "κολλάνε", με τους Σλούκα-Βεζένκοφ. Πόσο ταιριάζουν με τις αδυναμίες τους και με τα ταλέντα τους! 
Τακτικά το μπάσκετ που παίζει η ομάδα και στις δύο πλευρές του παρκέ, τα plays, τα rotation, τα πάντα εξαρτώνται από αυτούς τους δύο. Ο coach B καθώς είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος προπονητής, επέλεξε  αυτούς τους δύο παίχτες να του "κάνουν τη δουλειά", καθώς  ταιριάζουν στο μπάσκετ που "πρεσβεύει" αλλά ταυτόχρονα προσάρμοσε/"άλλαξε" αρκετές ιδέες του, πάνω τους!

Κάπως έτσι λοιπόν ολόκληρο (και) το φετινό project είναι στημένο γύρω τους. Τα πάντα γύρω τους...

Οι αμυντικές τους αδυναμίες, οι "σωματοφύλακες" κι η βελτίωσή τους

Ο Σλούκας και ο Βεζένκοφ δεν έχουν αμυντικό dna. Είναι φύση επιθετικοί παίχτες. Παρ' όλα αυτά ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα, είναι μια ομάδα που παίζει σκληρή και πιεστική άμυνα. Ο Σλούκας αν και έχει καλό (βασικά εξαιρετικό) κορμί για Guard, δεν είναι καλός στην άμυνα στη μπάλα, ενώ δυσκολεύεται κόντρα στους αντιπάλους ψηλούς μετά τις αλλαγές. Ο δε Σάσα, αν κι  έχει δουλέψει εμφανώς την αθλητικότητά του, εξακολουθεί και έχει θέματα στην άμυνα στο low post και ταυτόχρονα αργά πλάγια βήματα στην περίμετρο. 

Τους δυο ηγέτες του λοιπόν πάνω στο παρκέ ο coach B καταφέρνει να τους "κρύψει" . Πως; Μα με... σωματοφύλακες στο πλευρό τους! Ο Τόμας Γουόλκαπ είναι ένας εκπληκτικός αμυντικός guard, ο δε Κώστας Παπανικολάου ίσως ο κορυφαίος stopper forward της λίγκας. Αυτοί οι δύο λοιπόν, καλύπτουν τους δύο ηγέτες, αμυντικά, παίζοντας άμυνα πολλές φορές για 2 και για 3 παίχτες! 
Στο rotation δε, του Σλούκα, πολλές φορές στο πλευρό του βρίσκονται οι Λάρι και ΜακΚίσικ, δυο αθλητικά και δυνατά παιδιά, με μακρυά άκρα και εξαιρετική πίεση στην μπάλα, ώστε η αδυναμία του Σλούκα, να μην φαίνεται. Αλλά και ο Σάσα πολλές φορές πέρυσι είχε δίπλα του στην Frontline το αμυντικό θηρίο Φαλ, ενώ φέτος θα έχει και τους Μπολομπόι και Μπλακ...! Με αυτούς τους συμπαίκτες και οι δύο "πρωταγωνιστές του blog" , μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς στην πίσω πλευρά του παρκέ...! 

Βέβαια, για να κλείσω το θέμα της άμυνας, και αυτοί αμυντικά... δεν είναι αδιάφοροι. Ειδικά ο Σάσα εχει δείξει μεγάλη βελτίωση στο κομμάτι αυτό (έχει σκληρύνει αρκετά στο low post), δείχνει μεγάλο ζήλο ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι και φοβερός ριμπάουντερ, ενώ ακόμα κι ο "soft" Σλούκας παίζει πολύ φιλότιμη άμυνα από μπροστά  κόντρα στους ψηλούς (έχει μεγάλο wingspan!) και πιστεύω ότι σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται "στόχος". 

Η ερυθρόλευκη κυκλοφορία μπάλας και οι αδύνατες πλευρές 

Ο Ολυμπιακός πέρυσι ήταν η ομάδα με την κορυφαία κυκλοφορία μπάλας. Play station την είχε χαρακτηρίσει ο coach Πάρκερ της Ασβέλ! Γρήγορες πάσες, συνεχής κίνηση των παιχτών μακρυά από τη μπάλα, εκμετάλλευση της αδύνατης πλευράς, ειλικρινά οι Ερυθρόλευκοι ήταν και ΘΑ ΕΊΝΑΙ μια fun to watch και ταυτόχρονα αποτελεσματική ομάδα. Όλο αυτό το χρωστά (και) στους "δύο". 

Ο Σλούκας είναι ο νο1 Ευρωπαίος Guard πασέρ, όσον αφορά, το μήκος και το πλάτος του παρκέ. Πασάρει προφανώς εξαιρετικά σε συνθήκες PnR (περιμένετε και θα δείτε φέτος με τον Μπολομπόι τι έχει να γίνει), αλλά το μεγάλο του ατού, είναι το ποσό καλά βλέπει ΟΛΟ το γήπεδο, από οποίο σημείο του παρκέ και αν έχει την κατοχή. Για αυτό και με εκείνον στο παρκέ, οι αδύνατες πλευρές εκμεταλλεύονται στο έπακρο! Οι έξτρα πάσες, στον ελεύθερο παίχτη (έτσι σπάει ολοκληρωτικά η αντίπαλη άμυνα), είναι το σήμα κατατεθέν του-για αυτό και ο Μπαρτζώκας τον λατρεύει!

Την ίδια στιγμή ο Σάσα είναι ένας κλασικός πλάγιος Forward. Προσοχή όμως. Όχι ένας πλάγιος που στήνεται και... περιμένει για να σουτάρει spot, όπως οι περισσότεροι "μοντέρνοι PF" . Ο Σάσα κινείται συνεχώς μακρυά από τη μπάλα, προφανως... σκοτώνει έξω από τα 6,75 m (από όλα τα σημεία της περιμέτρου) ενώ ταυτόχρονα είναι φοβερός στο να κόβει μέσα στο low post και να κινείται δυναμικά κι αθόρυβα επί της baseline (ετσι προέρχεται μεγάλος αριθμός από τα επιθετικά του ριμπάουντ).

"Με αυτά και με αυτά", οι δύο αθλητές συγκεντρώνουν όλα τα αγωνιστικά στοιχεία που ζητά ο Μπαρτζώκας, επιθετικά. Αυτοί οι δύο,  εξασφαλίζουν στον coach ότι η ομάδα του θα παίζει-θα παράγει το μπάσκετ, το οποίο εκείνος θεωρεί "σωστό" και ταυτόχρονα αποτελεσματικό! Είναι κινητικοί (ή καθόλου στατικοί πείτε όπως θέλετε), ανοίγουν το παρκέ (με διαφορετικό τρόπο ο καθένας) , βοηθούν ώστε ο Ολυμπιακός να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις... πτέρυγες αλλά και να έχει σωστή κυκλοφορία μπάλας. Όλα αυτά έγιναν πέρυσι και προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα... συμβαίνουν και πάλι σε 1-2 μήνες και για όλη τη νέα σεζόν!

Και όταν η μπάλα καίει...!

Κι επειδή το μπάσκετ δεν είναι μόνο τακτικές και plays... όταν η μπάλα καίει και ζυγίζει τόνους, ο Μπαρτζώκας ξέρει πως σε αυτούς τους δύο, και πάλι θα βασιστεί! Ο Σλούκας είναι ένας "παίχτης μεγάλων αγώνων" - ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ. Τρελαίνεται να παίρνει την ευθύνη στο τέλος, στα κρίσιμα. Ο δε Βεζένκοφ, μπορεί να μην έχει ακόμα τις παραστάσεις του συναδέλφου του, αλλά είναι ένας αθλητής ηγετικός, που δεν φοβάται να βγει μπροστά. Τρανό παράδειγμα για τον Σάσα, όταν μετά τον μέτριο ημιτελικό του κόντρα στην Εφές, βγήκε και ανέλαβε την ευθύνη (ασχέτως αν δεν ήταν δική του)...

Για τον Ολυμπιακό είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξέρει πως στα δύσκολα, έχει - όχι έναν αλλά- δύο, αθλητές να βγουν μπροστά και να κουβαλησουν την ομάδα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση και για αυτό...

Συνοψίζοντας... Ο Ολυμπιακός μπορεί να προχώρησε σε μερικές σημαντικές καλοκαιρινές μεταγραφές, αλλά ολόκληρο το στήσιμο του και το project εξακολουθεί να είναι βασισμένο στο "παλιό" δίδυμο Σλούκα-Βεζένκοφ! Αυτοί οι δύο θα είναι το Α και το Ω της νέας ομάδας, από αυτούς θα κριθούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό, τα ερυθρόλευκα "αποτελέσματα" της σεζόν, από αυτούς εξαρτάται αν ο Θρύλος θα παρουσιάσει ξανά το ίδιο ελκυστικό και αποτελεσματικό μπάσκετ...

Συνεχίζουμε... με την ευχή στις προετοιμασίες ΟΛΩΝ των ομάδων και στο EuroBasket που μόλις ξεκινά, να μην υπάρξει ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος τραυματισμός... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου