RedDunker Scouting: o ''old school' Ταρίκ Μπλάκ...



Ο Αντιδραστικός σχολιάζει στη στήλη #Scouting του RedDunker , το νέο  μέλος της ερυθρόλευκης front line , Ταρίκ Μπλακ, ο οποίος είναι ένας ψηλός "old school" και μοιάζει αρκετά και σε ένα παλιό Αμερικανό ψηλό που "πρόσφερε" τα μέγιστα στον Πειραιά...

Ο Ολυμπιακός "στα ξαφνικά" και κινούμενος ξανά με απόλυτη μυστικότητα, ταχύτητα κι εχεμύθεια, ολοκλήρωσε και την 4η φετινή του μεταγραφή, με τον coach B να επιλέγει (7ο ξένο για το ρόστερ) τον Ταρίκ Μπλακ! Ο νέος Αμερικάνος ερυθρόλευκος Center, έρχεται στον Θρύλο, μετά από μια μεγάλη καριέρα σε NBA και Ευρώπη (σχεδόν δύο σεζόν σε Μακάμπι και Ζενίτ), είναι ένας έμπειρος αθλητής-σε καλή ηλικία (31 ετών), ο οποίος φημίζεται για την δύναμή του εντός παρκέ και που αναζητά ξεκάθαρα, το... restart στην καριέρα του. 

Ο τραυματισμός του είναι πια παρελθόν 

Μετά το σοβαρό τραυματισμό του, στο γόνατο το 2020 (αγωνιζόταν στην Μακάμπι) , έπαιξε ένα εξάμηνο στην Ζενίτ στο τέλος της σεζόν 2020-21, ενώ την περσινή χρονιά (2021-22), επέλεξε τη G League (περιμένοντας τους Nuggets για το ΝΒΑ)  ενώ στο δεύτερο μισό έπαιξε με επιτυχία στην Τουρκία και την Μπαχτσεσεχίρ. Κοινώς με ενάμιση χρόνο "υγιή", ο Αμερικάνος center είναι έτοιμος να αφήσει πίσω του τα αγωνιστικά προβλήματα και να συνεχίσει τη δουλειά που ξεκίνησε στην Μακάμπι τη διετία 2018-2020, όταν και θεωρείτο από τους πιο κυριαρχικούς ψηλούς της Ευρώπης...

Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε σε" τιμή ευκαιρίας" , καθώς μετά από την περυσινή μεταβατική σεζόν, ο Ταρίκ θέλοντας να επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο έριξε αρκετά το κασέ του! Υπό προϋποθέσεις τέτοιος ψηλός κάτω από 1 μύριο το χρόνο δεν θα έπεφτε, αλλά να που εν τέλει ήρθε με σημαντικά μικρότερο ποσό... 

"Old school" και κτήνος δύναμης

Ο Ταρίκ Μπλακ είναι απλά ένα... τέρας, ένας κτήνος. Πολύ δυνατός αθλητής, ο οποίος στις επαφές στο low post δύσκολα αντιμετωπίζεται. Και στις δύο πλευρές του παρκέ μάλιστα ξέρει να χρησιμοποιεί ιδανικά το κορμί του. 
Το στυλ παιχνιδιού του είναι κάπως "old school" . Στο ΝΒΑ λόγω ύψους (206 cm) ξεκίνησε σαν 4αρι, αλλά γρήγορα άπαντες κατάλαβαν πως ένα τόσο δυνατό μυϊκά κορμί, έπρεπε να χρησιμοποιηθεί "εντός ζωγραφιστού". Ο Μπλακ λοιπόν είναι ένας εξαιρετικός σκρίνερ, ο οποίος ρολάρει αρκετά γρήγορα στην ρακέτα, τελειώνοντας καλά τις φάσεις στο χαμηλό. Είναι κλασικός pick n roll ψηλός, αλλά δεν έχει τόσο την αθλητικότητα αλλά τον όγκο για να υποστηρίξει το παιχνίδι αυτό. Δεν θα "πετάξει" above the rim μετά το roll τελειώνοντας την φάση ψηλά, αλλά αν πάρει τη μπάλα καλά θα τελειώσει σαν... οδοστρωτήρας. 
Επίσης είναι από τους ελάχιστους ψηλους αυτή τη στιγμή στην EuroLeague, που μπορεί να πάρει τη μπάλα, να παίξει με πλάτη. Χωρίς να είναι τεχνικός ψηλός, προσοχή το τονίζω. Απλά λόγω δύναμης και όγκου και επιπλέον διότι μπορεί και ξεκινάει τα "χουκ" του και από τις δυο πλευρές (κι όχι μόνο από τα δεξιά!) είναι αρκετά αξιόπιστος και στο κομμάτι αυτό. 

Αμυντικά δε, είναι εξαιρετικός στο 1vs1 στο low post (δεν σπρώχνεται γαρ), καλός-σταθερός ριμπάουντερ, ενώ έχει καλά πόδια, αξιόπιστα πλάγια βήματα και μεγάλο wingspan, ώστε να παίξει άμυνα στα 6-7m, κόντρα στους περιφερειακούς, μετά από τις αλλαγές. Αν δεν υπήρχε ο τραυματισμός του που πήγε κάπως πίσω την καριέρα του, ίσως να μιλάγαμε για έναν Center στα όρια του defensive stopper! 

Mε ποιόν... μοιάζει; 

Προσωπικά τον θεωρώ ίδιο παίχτη στο στυλ και κυρίως στο καλούπι, με τον Τζόι Ντόρσεϊ. Προφανώς και έχουν μερικά βασικά διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά (πχ ο Ντόρσεϊ επιθετικά τελειώνει μόνο ψηλά τις φάσεις κτλ) αλλά γενικά μοιάζουν πολύ. Τέρατα δύναμης, καλή αθλητικότητα, κορμιά που σε κάνουν να τρομάζεις, "ενθουσιώδη" τελειώματα, σκυλίσιες άμυνες. Το 50% αυτών που προσέφερε ο Ντόρσεϊ, να δώσει ο Ταρίκ θα μιλάμε για μια επιτυχημένη μεταγραφή! 

Ο ρόλος του στην ερυθρόλευκη Frontline 

O Μπλακ επέλεξε να έρθει στον Ολυμπιακό, σαν ρολίστας, παρά να πάει σε μια "μικρότερη" ομάδα της διοργάνωσης με μεγαλύτερο ρόλο, για τον απλό λόγο πως θέλει να διεκδικήσει τίτλους και να (προσπαθήσει να) βρεθεί στο Final4... Στους ερυθρόλευκους με τον Μουσταφά Φαλ και τον Τζοέλ Μπολομπόι, θα αποτελεί τον 3ο center ή αλλιώς τον 5ο ψηλό. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα παίζει... 5λεπτα. Με τον Βεζένκοφ να κατεβαίνει στο "3" για κάποια λεπτά ώστε να δίνει ανάσες στον Παπ και τον Μπολομπόι σε full αμυντικά σχήματα να κατεβαίνει στο "4", o Μπλακ θα βρίσκει αρκετό χρόνο σαν back up του Φαλ... Το θέμα λοιπόν, είναι να τον κερδίσει..!

Σαν στυλ είναι είδος ψηλού με το οποίο ο Μπαρτζώκας δουλεύει καλά και παίρνει από αυτούς το 100% τους, οπότε κατά την προσωπική μου άποψη, ο Ταρίκ μπορεί να εξελιχθεί σε μια μεγάλη και πολύ σημαντική μεταγραφή! Του coach B του άρεσαν πάντα οι αθλητικοί PnR ψηλοί και το θηρίο... Μπλακ, με τους Σλούκα και Γουόλκαπ, μπορεί να κάνει... όργια στο χαμηλό! 

Υγ: με τον Μπλακ ο Ολυμπιακός δεδομένα έχει μια εξαιρετική front line που δεν της λείπει ΤΙΠΟΤΑ... 

Πηγή Φώτο : www.euroleaguebasketball.net 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου