Scouting : ο εξολοθρευτής Τόμας Γουόλκαπ



Η πρώτη ερυθρόλευκη μεταγραφή είναι γεγονός, καθώς ο περιζήτητος all around PG, Τόμας Γουόλκαπ είναι και επίσημα μέλος του Θρύλου για την επόμενη τριετία!
Ο Αντιδραστικός σκιαγραφεί το νέο ερυθρόλευκο απόκτημα, με ένα αναλυτικό scouting report του Αμερικάνου play maker.

Κι όμως είναι αλήθεια. Ο περιζήτητος Τόμας Γουόλκαπ, μετά από μια εξαιρετικά ανοδική και επιτυχημένη τριετία στην Ζαλγκιρις Κάουνας, κι αφού απέρριψε προτάσεις από την μισή EuroLeague (λέγεται πως τον ήθελε ακόμα και η Εφές...), υπέγραψε  στον Ολυμπιακό, του οποίου τη φανέλα θα ιδρώνει, θα τιμά και θα υπερασπίζεται για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πως έκλεισε η μεγάλη μεταγραφή.

  • Ο Γουόλκαπ δεν ήρθε με συμβόλαιο... Τζένκινς, 300-400 χιλιάρικα το χρόνο. Η διοίκηση έκανε την πρώτη της φετινή οικονομική υπέρβαση (θα ακολουθήσουν κι άλλες να στε σίγουροι!), έδωσε στον Αμερικανό PG ένα πολύ καλό συμβόλαιο (στα όρια του εκατομμυρίου ίσως;) , αλλά οι λόγοι που εκείνος δέχτηκε δεν ήταν οικονομικοί. Ας μην γελιόμαστε άλλωστε , ομάδες όπως η Αρμανι, η Εφες ακόμα και η Μακάμπι, θα μπορούσαν δεδομένα να του δώσουν μεγαλύτερα ποσά. 
  • Ο Γουόλκαπ πείστηκε αρχικά λόγω της τριετούς διάρκειας στο συμβόλαιο του (δείγμα του πόσο πολύ τον πιστεύει ο Μπαρτζώκας) και το κυριότερο λόγω του εξαιρετικά σημαντικού ρόλου  που του προσέφερε η ομάδα. Μπορεί πολλοί να ξεγελιούνται πως ο Τόμας έρχεται για back up του Σλούκα, αλλά αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Ο Γουόλκαπ πείστηκε πως ολόκληρη η νέα ομάδα θα χτιστεί γύρω από αυτόν ΜΑΖΙ βεβαίως και προφανώς με τον απόλυτο ερυθρόλευκο ηγέτη Σλούκα! Τι λέγαμε εδώ και τόσο καιρό; Πως οι περιφερειακοί αποτελούν το Α και το Ω στο σύγχρονο μπάσκετ. Ε λοιπόν ο νέος Ολυμπιακός θα έχει, έναν αρχηγό πάνω στο παρκέ (Σλούκας) και πλέον και εναν υπαρχηγό δίπλα του, έναν σωματοφύλακα-εξολοθρευτή, που θα τον προστατεύει και θα τον υποστηρίζει ΑΠΟΛΥΤΑ.

Το ιδανικό, ονειρικό fit για τον Σλούκα.

  • Από ολόκληρη την Ευρώπη, αν με ρωτάγατε , πριν λίγο καιρό, ποιον θεωρώ τον ιδανικό συμπαραστάτη του Σλούκα, θα σας έλεγα - αλήθεια- τον Γουόλκαπ. Μάλιστα  θα σας έλεγα επίσης πως "δεν είναι ρεαλιστικός στόχος καθώς παίχτης από το πάνω ράφι δύσκολα θα έρθει αφού θα του χυμήξουν οι οικονομικά μεγάλοι της διοργάνωσης". Κι όμως, να που ο Γουόλκαπ θα φορά την ερυθρόλευκη φανέλα, ώντας η πρώτη φετινή μεταγραφή!
  • Γιατί όμως κολλάει τόσο πολύ στον Σλούκα; Γιατί πολύ απλά οι στρατηγοί στο μπάσκετ, οι floor generals, οι αρχηγοί στο παρκέ, θέλουν ΠΑΝΤΑ έναν υπαρχηγό δίπλα τους να τους κάνει τη βρώμικη δουλειά. Και ο Γουόλκαπ είναι ο κορυφαίος στην Ευρώπη στο ρόλο αυτό... Θέλει δεύτερο πόλο δημιουργίας η ομάδα, για να μην πέφτουν όλοι πάνω στον Σλούκα; Γουόλκαπ! Θέλει έναν σοβαρό spot σουτέρ η ομάδα ώστε να ανοίξει το παρκέ για τον Σλούκα; Γουόλκαπ! Θέλει επιτέλους έναν defensive στόπερ η ομάδα, ώστε να καλυφθεί η αμυντική αδυναμία του Σλούκα; Γουόλκαπ! Από όλες τις πλευρές λοιπόν, Σλούκας και Γουόλκαπ ταιριάζουν λουκούμι μεταξύ τους...

Ο ορισμός του 2way παίχτη

  • Ο Γουόλκαπ είναι λοιπόν ο ορισμός του 2way παίχτη. Ένας αθλητής που μπορεί να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του ΚΑΙ στις δυο πλευρές του παρκέ. Αρχικά φημίζεται για την άμυνά του. Να σας θυμίσω πως ήταν ο άνθρωπος που έβγαλε την κορυφαία άμυνα της σεζόν, πάνω μάλιστα στον Σλούκα σε εκείνο το καταραμένο βράδυ στο Κάουνας, όπου ξεκίνησε η περσινή κατρακύλα της ομάδας. Είναι φοβερός στην άμυνα στην μπάλα, έχει έφεση στα κλεψίματα (μαζί με τον ΜακΚίσικ και τον Παπ, θα χτίσουν ένα αμυντικό περιφερειακό τείχος!), ενώ λόγω του χτιστού κορμιού του είναι ίσως ο καλύτερος "κοντός" αμυντικός στο low post - το οποίο τον κάνει μετρ της άμυνας με αλλαγές καθώς δεν φοβάται να τα βάλει στα miss matches κόντρα σε πολύ ψηλότερους αντιπάλους! Μέσα σε αυτά προσθέστε και το μεγάλο wingspan που έχει (πάνω από 2 μέτρα) που τον κάνει αποδοτικό ακόμα και στα deflections! Κυριολεκτικά ο Γουόλκαπ διαθέτει ένα πλήρες αμυντικό πακέτο!
  • Επιθετικά τώρα, ο Γουολκαπ είναι "αδικημένος" καθώς κάνει ένα σωρό πράγματα πάνω στο παρκέ. Αρχικά είναι ένας πολύ καλός δημιουργός (οι 4.5 ασιστ μ. ο φέτος τα λένε όλα!). Στήνει αρκετά καλά τα pick n roll (πολύ βασικό στοιχείο), ενώ φημίζεται πως βλέπει τις αδύνατες πλευρές αξιοποιώντας όλους τους συμπαίκτες του, στο έπακρο. Επιπλέον διαθέτει πολύ αξιόπιστο spot σουτ ενδεικτικό πως τελείωσε τη σεζόν με 37% ποσοστό στο τρίποντο. Δεν απειλεί τόσο με σουτ μετά από ντρίμπλα, αλλά στημένος είναι πολύ αξιόπιστος και θα μπορεί ιδανικά, παίζοντας πλάι του Σλούκα, να "ανοίξει το παρκέ". Τέλος λόγω του φοβερά δυνατού κορμιού του (μην τα ξαναλέμε είναι χτιστός ο τύπος) μπορεί και παίρνει δυναμικά drives , τα οποία τελειώνει συνήθως με floater.
  • Γενικά ο Γουόλκαπ μοιάζει σαν στυλ υπερβολικά με τον legendary 2way guard της Euroleague, Ντάνι Χάκετ, απλά είναι 5 χρόνια νεότερος!

Συνοψίζοντας...

Οι ερυθρόλευκοι προχώρησαν σε μια πολύ σημαντική κίνηση με την απόκτηση του Τόμας Γουόλκαπ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως στο πλευρό του Σλούκα, προσέθεσαν τον ιδανικό παίχτη, ενώ δεν είναι αμελητέο το γεγονός πως αποκτήθηκε η 1η τους επιλογή! Στην εποχή όπου η οικονομική ψαλίδα στην Euroleague έχει ανοίξει επικίνδυνα, ο Θρύλος μπόρεσε να εντάξει στο δυναμικό του, τον παίχτη που ήθελε και είχε κυκλώσει εξ αρχής το τμήμα scouting!
Γενικά ο Ολυμπιακός απέδειξε πως έχει υψηλούς στόχους φέτος και ότι η διοίκηση είναι έτοιμη να κάνει υπερβάσεις, ώστε να επαναφέρει την ομάδα στο υψηλό επίπεδο, από το οποίο λείπει εδώ και μια τριετία.
Καθαρά αγωνιστικά, αποκτήθηκε ένας εξαιρετικά σύγχρονος και all around guard o οποίος συγκεντρώνει ΟΛΟ το πακέτο χαρακτηριστικών το οποίο χρειαζόταν η ομάδα, ώστε μαζί με τον floor general Σλούκα, να χτίσει ένα πολύ δυνατό δίδυμο στην περιφέρειά της...!

Υγ: απομένει η ολοκλήρωση της απόκτησης του Φολ, ο οποίος θα είναι μια ακόμα πολύ μεγάλη μεταγραφή (θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα...) και βέβαια η προσθήκη του ΒΑΣΙΚΟΥ combo guard... 

1 σχόλιο:

  1. Σωστό το άρθρο, ο τρόπος που το προφέρεις διαβάζοντας και το "L", θυμίζει λίγο Βολκόφ.
    Είναι "Γουόκαπ" ΝΟΜΙΖΩ, δεν προφέρεται το "L".
    Επί των μπασκετικών, συμφωνούμε.
    Όπως και να προφέρεται όμως, μακάρι να προσφέρει τα αναμενόμενα και να πετύχει η ομάδα τους στόχους της.

    panos

    ΑπάντησηΔιαγραφή