RedDunker Scouting: η ''νέα'' ερυθρόλευκη περιφερειακή γραμμή..!



Η στήλη Scouting επιστρέφει στο RedDunker κι ο Αντιδραστικός "περνάει από ακτίνες" την... νέα ερυθρόλευκη περιφερειακή γραμμή. Τα υπέρ και τα κατά των ερυθρόλευκων guard & SF κι η απάντηση στο μείζον ερώτημα...  "τελικά χρειάζεται η ομάδα ακόμα ένα 3άρι;".

Ο Ολυμπιακός εδώ και αρκετό καιρό,  έχει ολοκληρώσει το ρόστερ του,  ψάχνοντας πλέον μόνο μικρές γηγενείς πινελιές (τύπου... George Papas κτλ), ώστε να γεμίσει το rotation του και να ανεβάσει το βαθμό... δυσκολίας στις προπονήσεις του. Στο σημερινό scouting blog θα τα "βάλουμε κάτω" και θα μιλήσουμε (λίγο πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά) για την ερυθρόλευκη περιφερειακή γραμμή. Εγώ σαν old school,  περιφέρεια "λογίζω" τις θέσεις 1, 2 και... 3, ενώ οι δύο που περισσεύουν είναι η frontline η οποία θα αναλυθεί στο... επόμενο blog. Πάμε να τα δούμε λοιπόν!

Η περιφερειακή γραμμή των ερυθρόλευκων θα έχει μόνο μια αλλαγή σε σχέση με πέρυσι. Αντί του Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο οποίος μας χαιρέτισε για το Dallas (προσωπικά πιστεύω θα παίξει και θα κερδίσει κανονικό συμβόλαιο),  ο Θρύλος έφερε τον σεσημασμένο κοντορεβυθούλη σουτέρ/σκόρερ,  Αϊζάια Κάνααν,  ενώ οι υπόλοιποι 6 "κοντοί" της 12αδας, θα παραμείνουν οι ίδιοι. Αρκετά μεγάλη συνοχή λοιπόν,  ενώ οι ρόλοι θα μοιάζουν πολύ με τους περσινούς και θα είναι ευδιάκριτοι και ξεκάθαροι...

PG: Υπερβολικά δυνατός στον άσσο με Σλούκας-Γουόλκαπ και ο Λούντζης που έρχεται...

Στον άσσο ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα από τα δυνατότερα δίδυμα της EuroLeague. O Σλούκας και ο Γουόλκαπ βλέπετε,  αλληλοσυμπληρώνονται ιδανικά. Ο Σλούκας είναι ένα από τα κορυφαία Guard, ο ορισμός του floor general. Δίπλα του ο Γουόλκαπ είναι... αντίστοιχα ο ορισμός του facilitated! Επιπλέον από πίσω τους... έρχεται ο Μιχάλης Λούντζης,  ο οποίος μετά από ένα χρόνο,  αναζητά το step up... 

Κώστας Σλούκας:

+Φοβερός σουτέρ μέσης απόστασης μετά από ντρίμπλα. 
+Τρίποντο του 40%.
+Απο τους κορυφαίους οργανωτές δημιουργικούς PG,  με μεγάλο του προσόν πως βλέπει όλο το πλάτος του παρκέ.
+ΤΕΡΑΣΤΙΑ εμπειρία,  παίχτης των μεγάλων αγώνων και των μεγάλων σουτ. 
-Μέτριος αμυντικός (αν και με καλό κορμί για guard). 

Τόμας Γουόλκαπ:

+Ίσως ο κορυφαίος αμυντικός PG και on ball και μακρυά από αυτή μετά από αλλαγές. 
+Καλός driver (τελειώνει με floater ή jumped shoot κοντινής απόστασης)
+ Κινείται πολύ έξυπνα μακρυά από τη μπάλα και σουτάρει αξιοπιστία σε spot καταστάσεις.
+Σταθερότατος δημιουργός 
-Δεν είναι σταθερός επιθετικά, ειδικά  στα ποσοστά του στο σουτ.

"Συγκεντρωτικά" οι δυο τους "συνεργάζονται" άψογα κι έστω και αν δεν παίζουν αρκετά λεπτά μαζί στο παρκέ, έχουν τον Ολυμπιακό σαν μια ομάδα υπέρ-πλήρη στον άσσο. Σκορ, δημιουργία, ανοιχτό γήπεδο,  προσωπικότητα,  εμπειρία, άμυνα. Στους ερυθρόλευκους δεν λείπει ΤΙΠΟΤΑ στην θέση αυτή... Επιπλέον φέτος,  υπάρχει η πιθανότητα να τους δούμε και περισσότερο ταυτόχρονα στο παρκέ... 

Μιχάλης Λούντζης:
+Πολύ καλό κορμί για guard, αθλητικός, με ενδιαφέρον αμυντικό potential. 
+Σε καλή ηλικία, γηγενής, με εναν χρόνο ήδη στην καμπούρα του... 
+Θρασύς, δεν φοβάται επιθετικά να πάρει πρωτοβουλίες (είτε πασάροντας είτε σουτάροντας). 
-Απειρία. 
-Αρκετά κακή "τεχνική" /μηχανική στα τελειώματά του. 

Ο Λούντζης,  από ότι βλέπουμε στην μέχρι στιγμής παρουσία του στην Εθνική,  παρουσιάζεται βελτιωμένος,  ώριμος και έτοιμος για step up. Από τα 4' μ. ο πέρυσι,  μπορεί να ανέβει. Μιλάμε άλλωστε για τον "5ο guard" της ομάδας... 

SG: ο κοντός δαίμονας,  ο turbo-Σακίλ κι ο "τρελός" Γιαννούλης. 

Ο Ολυμπιακός στην θέση του Shooting Guard διαθέτει ουσιαστικά τρεις αθλητές,  με τους δύο "παλιούς" να ανεβαίνουν και στο "3" καλύπτοντας για τουλάχιστον 15' ανά ματς, τον αρχηγό Παπανικολάου. Μεγάλο "στοίχημα" αποτελεί η παρουσία του Κάνααν στον πιο σημαντικό ρόλο της καριέρας του. 

Αϊζάια Κάνααν:

+Σεσημασμένος σουτέρ τριών πόντων. Εκτελεί πραγματικά από παντού και με όλους τους τρόπους,  με αγαπημένο του,  το άμεσο σουτ μετά από σκριν! 
+Κλασικός combo-σκόρερ,  με γρήγορο πρώτο βήμα και αθλητικότητα για drives-floaters,  είτε σουτ μέσης απόστασης μετά από ντρίμπλα. 
+Καλός χειριστής της μπάλας, αν και δεν είναι play maker. 
+Μεγάλη εμπειρία από το ΝΒΑ και θετική παρουσία στην Ευρώπη. 
-Μέτριος αμυντικός. 
-Αρκετά κοντός (184 cm) και για τις δύο πλευρές του παρκέ. 
-Δεν είχε ποτέ στην καριέρα του, βασικό ρόλο σε ομάδα υψηλών στόχων. 

Σακίλ ΜακΚίσικ:

+Από τους πιο γρήγορους και εκρηκτικούς παίχτες στην  EuroLeague. Άπιαστος στο transition. 
+Εκπληκτικός driver-dunker. 
+Ώριμοτητα και αισίως δημιουργία στο παιχνίδι του. 
+Αξιόπιστος αμυντικός,  με έφεση στο κλέψιμο. 
+Δέχεται με "ευχαρίστηση", όλους τους ρόλους. 
-Μέτριος/ασταθής σουτέρ. 
-"Περιορισμένες" επιθετικές κινήσεις (ουσιαστικά επιλέγει μόνο το drive). 

Γιαννούλης Λαρεντζάκης:

+Καλός αμυντικός,  με καλό ύψος και άκρα για την θέση (για αυτό και πλέον καλύπτει αυτός κυρίως τον Παπ). 
+Άγνοια κινδύνου,  παίχτης που δεν φοβάται ποτέ πάνω στο παρκέ. 
+Αξιόπιστος επιθετικά (ειδικά για ρολιστας) είτε με τρίποντο-είτε με drive. 
-Δεν είναι σταθερός στην απόδοση του. 
-Χάνει "εύκολα" το μυαλό του-παρασύρεται. 

Όσοι με διαβάζετε θα γνωρίζετε την "πρεμούρα" μου με τον Κάνααν. Αν ο κοντορεβυθούλης "βγει",  τότε η ερυθρόλευκη θέση του combo guard θα ναι εξαιρετική,  με δύο (επίσης) αλληλοσυμπληρώμενους παίχτες με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά (Κάνααν-ΜακΚίσικ). Και μην ξεχνάμε βέβαια και τον πασπαρτού Λάρι, ο οποίος στην 3η του ερυθρόλευκη σεζόν έχει γίνει πλέον σταθερό μέλος του κορμού. 


SF:  η θέση ανήκει στον νέο αρχηγό,  με κάλυψη "έκπληξη"... 

 Ο Ολυμπιακός στο "3" θα πορευτεί όπως πέρυσι,  με βασικό και αναντικατάστατο,  τον νέο του αρχηγό,  Κώστα Παπανικολάου,  έναν παίχτη all around τον οποίο λατρεύει ο Μπαρτζώκας. Από πίσω του θα ανεβαίνει ο Λάρι,  αλλά μην απορήσει κανείς αν βλέπει και τον Σάσα Βεζένκοφ να παίρνει λεπτά στην θέση... 

Κώστας Παπανικολαου:

+Ίσως ο καλύτερος αμυντικός της Ευρώπης (για την θέση). Κυριολεκτικά αμύνεται από το 1 έως το 5.
+Σταθερός στο spot τρίποντο,  με ποσοστό της τάξης του 40 %. 
+Πλέον,  έχοντας βελτιώσει σημαντικά την ντρίμπλα του,  βοηθάει αρκετά και δημιουργικά. 
+Έμπειρος, παθιασμένος και ηγετικός. 
-Επιθετικά είναι ασταθής στην απόδοση του. 
-Επιθετικά δεν έχει μεγάλο ρεπερτόριο. 
-Δεν υπάρχει ουσιαστικό back up στο ρόστερ,  πίσω του,  οπότε θα παίζει "αναγκαστικά" μίνιμουμ 25' μ. ο.

Ο Παπ είναι ένας ολοκληρωμένος Small Forward,  ο οποίος είναι ταμάμ για το μπάσκετ του Μπαρτζώκα,  καθώς είναι εξαιρετικός αμυντικός και του αρέσει να κινείται μακρυά από τη μπάλα. Από πίσω του,  λόγω άμυνας πιθανώς θα παίζει ο Λαρεντζάκης,  ενώ λόγω ΝΒΑ πιστεύω θα δούμε αρκετά και τον Σάσα Βεζένκοφ (για τον οποίο θα μιλήσουμε στο επόμενο blog). 

Τελικά χρειάζεται ακόμα έναν 3αρι;

Το να μπαίνουμε στη λογική να σκεφτόμαστε τι θα γίνει αν υπάρξει ένας τραυματισμός,  προσωπικά δεν το ενστερνίζομαι. Ο coach B επιλέγει μικρά ρόστερ (χωρίς συμφόρηση ρόλων!), έτσι έκανε και πέρυσι (με μεγάλη επιτυχία),  έτσι θα κάνει και φέτος. Προσωπικά θεωρώ πως με τον Σάσα να κατεβαίνει πιο συχνά στο Small (καθώς υπάρχει ο πολύ αξιόπιστος Πίτερς πίσω του), η ομάδα μας στο "3" θα ναι καλά. Άρα δεν χρειάζεται -κατ' εμέ- έξτρα παίχτης εκεί... 
*Άλλωστε η θέση "3" πλέον στο σύγχρονο μπάσκετ τείνει να γίνει συμπληρωματική. Guard και ψηλοί ορίζουν το παιχνίδι,  με τους SF απλά να ανοίγουν τα παρκέ και προσφέρουν αμυντικά σε όλες τις θέσεις. Ελάχιστοι ηγετικοί SF υπάρχουν πλέον στην EuroLeague.. 

Περιφέρεια για F4 ή όχι...; 

Συγκεντρωτικά η ερυθρόλευκη περιφέρεια είναι γεμάτη,  χωρίς να έχει ίχνος κενού. Διαθέτει μεγάλη συνοχή και οι παίχτες που θα την απαρτίζουν (θα) βρίσκονται με κλειστά τα μάτια εντός παρκέ. Πολύ σημαντικό ότι ο κάθε παίχτης θα ξέρει ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τον ρόλο του πάνω στο παρκέ. 

Όσο για το ταλέντο της τώρα ,  επιθετικά: έχει δύο εξαιρετικούς δημιουργούς (Σλούκα-Γουόλκαπ) ώστε να κυκλοφορεί σωστά η μπάλα, αρκετούς καλούς σουτέρ τριών πόντων (Σλούκας-Κάνααν οι κορυφαίοι, αλλά και οι Παπανικολάου-Λάρι) ώστε να παίρνει πλάτος και τέλος παίχτες με πολύ καλό isolation (Σλούκας-ΜακΚίσικ αλλά και Κάνααν) ώστε όταν η "μπάλα κολλάει" να βοηθούν ...!
Αμυντικά, η ερυθρόλευκη γραμμή κοντών,  διαθέτει: δύο εκ των κορυφαίων stopper της EuroLeague (Γουόλκαπ και Παπανικολάου!), ενώ έχει και τους εξαιρετικά αξιόπιστους στην πίεση στην πίεση στη μπάλα (και όχι μόνο),  Σακίλ ΜακΚίσικ,  Λάρι και Λούντζη! Άπαντες οι κοντοί μπορούν να υποστηρίξουν το παιχνίδι αλλαγών,  με καλές άμυνες από μπροστά στους αντιπάλους ψηλούς,  καλά "άκρα" για deflections και σωστό "ρολόι" μακρυά από την μπάλα! 

Στο ερώτημα αν η ερυθρόλευκη περιφέρεια είναι για F4 ή όχι,  δεν θα απαντήσω προφανώς, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα (προς θεού τα πάντα κρίνονται στο παρκέ!), αλλά (αρχικά) για τα play offs νομίζω ότι είναι 100% ανταγωνιστική...! Γενικά το θεωρώ το ερυθρόλευκο ρόστερ,  "ρόστερ play offs"... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου