Διαβάστε στο Blog τακτικής του RedDunker , μετά την μεγάλη νίκη με 83-74 κόντρα στη Ζαλγκίρις:
-Η υπομονή και η στόχευση της ερυθρόλευκης επίθεσης, που έκανε τη διαφορά...
-Η σωστή ψυχολογική προετοιμασία του αγώνα και τα μεγάλα σουτ, που τον έκριναν...
-Οι τριπλές αλλαγές και οι παίχτες "κλειδιά" που κατέστρεψαν τα συνεχή miss matches του Σάρας...
Μεγάλη νίκη η χθεσινή! Απαραίτητη βαθμολογικά, λυτρωτική ψυχολογικά, από όλες τις απόψεις έπρεπε να έρθει και ήρθε. Πάμε να δούμε 2-3 τακτικά στοιχεία του παιχνιδιού, τα οποία επέλεξα προς ανάλυση.
*Για τους αγώνες κόντρα σε Μακάμπι και Εφές, η στήλη δεν ανέβηκε διότι αφενός το game 6 δεν το παρακολούθησα (οικογενειακές υποχρεώσεις...) κι αφετέρου διότι ήταν τόσο αποκαρδιωτικές οι εμφανίσεις, που δεν υπήρχε... νόημα, να γραφτεί τακτική ανάλυση.
Η υπομονή και η στόχευση της ερυθρόλευκης επίθεσης, που έκανε τη διαφορά...
Ο Ολυμπιακός χθες είχε υπομονή στο επιθετικό παιχνίδι του και διάβαζε ολόσωστα την άμυνα της Ζάλγκιρις. Βασικά ότι του έδωσαν οι Λιθουανοί... το πήρε, στοχεύοντας όλα τα miss matches και τις ανισορροπίες των αντιπάλων. Η υπομονή και η σωστή στόχευση των ερυθρολεύκων επιθέσεων, φαίνεται με πολλούς τρόπους.
Καταρχήν ο Θρύλος είχε πέντε διψήφιους παίκτες (και έναν με 8) δείγμα πως πήρε πράγματα και αξιοποίησε όλους του τους παίχτες!
Επιπλέον στον συντελεστή ασίστ λαθών όπου ήταν η χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης (!), χθες είχε +5! 17 ασίστ για 12 λάθη. Με βάση την εικόνα του ματς, αυτό το +5 ήταν μεγάλο επίτευγμα. Αφενός έβγαλε 17 ασίστ κόντρα σε μια τρομερά σκληρή και δουλεμένη άμυνα (ελέω Σάρας) και αφετέρου έκανε... μόλις 12 λάθη, παρά την ώρες ώρες αντιαθλητική full court πίεση, που ασκεισαι ο Σάρας για μεγαλα διαστήματα του αγώνα.
Τέλος, το βασικό στατιστικό που δείχνει την υπομονή και την σωστή λειτουργία της ερυθρόλευκης επίθεσης είναι το υψηλότατο ποσοστό στα σουτ δύο πόντων! Ο Ολυμπιακός είχε 19/28 δίποντα, κοινώς το εντυπωσιακό ποσοστό 67%! Η μπαλα γύρναγε σωστά, υπήρχαν ιδανικές αποστάσεις, κίνηση και καμία βιασύνη (αυτή τη φορά, ελάχιστες φορές έμεινε η μπάλα στα χέρια των παιχτών στο τέλος των 24").
-Η σωστή πνευματική προετοιμασία του αγώνα και τα μεγάλα σουτ, που τον έκριναν...
Ο Ολυμπιακός πνευματικά, ψυχολογικά ήταν πανέτοιμος. Αυτό φαινόταν από το πρώτο λεπτό ή μάλλον από την προθέρμανση, καθώς γυάλιζαν τα μάτια όλων. Από το 1' οι ερυθρόλευκοι πάλευαν για ΚΑΘΕ ΜΠΑΛΑ, έβαζαν δυνατά τα κορμιά τους και δεν επέτρεψαν στην παραδοσιακά δυναμική Ζαλγκίρις να νοιώσει "άνετη".
Στατιστικά το πόσο "ήθελε" ο Ολυμπιακός το ματς, φάνηκε από τα τρίποντα. Στο πρώτο μέρος ο Θρύλος είχε μόλις 1/9 (11%), αλλά στο δεύτερο το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 41% (7/17!). Κοινώς οι ερυθρόλευκοι έβαλαν ΟΛΑ τα μεγάλα σουτ... Εδώ να τονίσω πως αυτά τα λεγόμενα "μεγάλα σουτ", είναι κυρίως θέμα ενέργειας και ψυχολογίας... Όταν τα θες τόσο πολύ... τα βάζεις!
-Οι τριπλές αλλαγές και οι παίχτες "κλειδιά" που κατέστρεψαν τα συνεχή miss matches του Σάρας...
Εκτός από την σωστή επιθετική και πνευματική προσέγγιση, ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλή εικόνα και στο αμυντικό του μέρος του παρκέ... Ο Ολυμπιακός επέλεξε αρχικά over στα σκριν καθώς η Ζαλγκίρις δεν έχει τους τρομερούς guard του παρελθόντος (πλην του εκκολαπτόμενου Γκριγκόνις) αλλά όταν δεν ήταν εφικτό πήγαινε αυτόματα σε αλλαγές.
Ο Σάρας εκεί αρχικά χτύπησε αρκετά στα miss matches, στοχεύοντας τους Σπανούλη - Ροτσέστι. Κάπου εκεί ο Κεμζούρα επέλεξε τριπλές αλλαγες (άμυνα που χρησιμοποιούσε και ο Μπλατ), βγάζοντας πολλές φορές τους αθλητικούς Πολ και Παπανικολάου πάνω στους αντίπαλους center (ειδικά ο Λάντεϊλ δημιουργούσε πολλά προβλήματα) κόβοντας το παιχνίδι αυτό, καθώς οι ερυθρόλευκοι SF αμύνονταν από μπροστά! Ένας ακόμα παίχτης που βοήθησε πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι, ήταν ο εξαιρετικός αμυντικός Μπόλντγουϊν, ο οποίος με τα πολύ ψηλά του άκρα, "ενοχλούσε" τις πάσες.
Τέλος, εύσημα για την αμυντική του συνεισφορά αξίζουν και στον Ουίλι Ριντ, ο οποίος λειτούργησε ιδανικά σαν rim protector. Αυτό το είδος παίχτη που λείπει τόσα χρόνια! Με τα 211 cm του και μετα τεράστια χέρια του, δέσποζε στα 4-5 m απαγορεύοντας με τα πλάγια του βήματα και την παρουσία του, πάσες και drived των αντιπάλων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου