Ο νέος Ολυμπιακός που χτίζεται και ο... γρίφος, George Papas!



Έχοντας σιγά σιγά μια πρώτη εικόνα από τα φιλικά του Ολυμπιακού, ο Αντιδραστικός "τολμάει" ένα πρώτο σχόλιο για την νέα ομάδα που φτιάχνει ο Μπαρτζώκας, ενώ στέκεται στον γρίφο... George Papas, ο οποίος από... ανέκδοτο, ίσως εξελιχθεί σε μια χρήσιμη μονάδα!

Ο νέος Ολυμπιακός χτίζεται στην... σκιά του Eurobasket και πάρα τις αρκετές απουσίες (έξι δωδεκαδάτοι τον αριθμό: Σλούκας, Λάρι, Παπ, Λούντζης, Φαλ, Βεζένκοφ), μια πρώτη εικόνα υπάρχει "σιγά σιγά" , μετά το πέρας των πρώτων φιλικών. Στο σημερινό blog λοιπόν θα κάνουμε κάποια πρώτα μικρά σχόλια, τα οποία αφενός είναι τελείως πρώιμα και αφετέρου σε καμία περίπτωση δεν έχουν και τόση σημασία (καθώς έχει ΠΟΛΥ δρόμο ακόμα η προετοιμασία γαρ). 

Το" Bartzokas-ball" σε όλο του το μεγαλείο. 

Ο Ολυμπιακός στην επίθεση γυρνάει τη μπάλα σαν... δαιμονισμένος, ενώ οι παίχτες βαράνε τα τρίποντα σαν τρελοί! Αυτό ήταν, είναι και θα είναι, το επιθετικό ΜΟΝΤΕΡΝΟ μπάσκετ που παίζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Με τον Γουόλκαπ (κυρίως) αλλά και τον Σακίλ ΜακΚίσικ σε ρόλο δημιουργών των αρχικών plays, οι ερυθρόλευκοι σπάνε συνεχώς έξτρα μπάλες στις πλευρές, εκεί που υπάρχουν ένα σωρό παίχτες να σουτάρουν ελεύθερα τρίποντα! Ταυτόχρονα η ομάδα έχει... "άλλη δύναμη" πλέον στην Frontline της, εκεί όπου ο Μπολομπόι (μετά από PnR) και ο Μπλακ (συνήθως με post up), αποτελούν τον "δεύτερο πόλο" των επιθετικών επιλογών. 
Όσο δε για την άμυνα, βλέπουμε ήδη την κλασική άμυνα με αλλαγές αλλά και αρκετή πίεση στην μπάλα, με τους 5 νέους του ρόστερ (Μπολομπόι-Μπλακ-Πίτετς-Κάνααν-Πάπας) εμφανώς να προσπαθούν να βρουν τις αποστάσεις και τις θέσεις τους κοντά και μακρυά από την μπάλα. 

Οι παλιοί είναι... αλλιώς! 

Οι μόνοι "παλιοί" της περσινής ομάδας που παίρνουν μέρος στην προετοιμασία είναι οι Γουόλκαπ και ΜακΚίσικ. Και οι δύο είναι αρχηγικοί με όλη τη σημασία της λέξης. Αυτοί τρέχουν τα plays, αυτοί ηγούνται των νέων, αυτοί παίζουν τα περισσότερα λεπτά στο παρκέ. Ο ΜακΚίσικ δηλώνεται άλλωστε και σαν αρχηγός στα φύλλα αγώνα, ενώ ο Γουόλκαπ συμπεριφέρεται σαν... αρχηγός μες το παρκέ, παίρνοντας ΟΛΕΣ τις αποφάσεις, δίνοντας οδηγίες στους συμπαίκτες του και συνεισφέροντας σε όλους τους τομείς (προχθές λίγο έλειψε να κάνει tripple double, στο... game2 κόντρα στην Φενέρ). 

Οι νέοι που δείχνουν να έχουν μπει για τα καλά στο πνεύμα. 

Οι δύο center αλλά και ο Πίτερς έχουν ξεκινήσει περίφημα. Κάνουν βασικά ήδη, αρκετά από αυτά τα οποία περιμένουμε από αυτούς. Προφανως είναι νωρίς ακόμα αλλά σαν πρώτη εντύπωση δείχνουν να έχουν μπει στο κλίμα. 
Ο Μπολομπόι παίζει PnR, καρφώνει, σουτάρει τα τριποντάκια του από τις αγαπημένες του γωνίες, ενώ αμυντικά κυνηγάει στην περίμετρο και κάνει επιθετικά hedge out, ενώ ο Μπλακ (η ευχάριστη έκπληξη της προετοιμασίας) κάθε άλλο παρά παλαίμαχος δείχνει...! Σοβαρός, εργατικός, σκληρός, με απίστευτη δύναμη στο low post και με τιμιότατο post up game...! Δείχνει λίγο βαρύς στα πόδια βέβαια αλλά αυτό ξεκάθαρα δουλεύεται και είναι και θέμα ρυθμού. 
Όσο δε για τον Πίτερς, άπαντες έχουμε ήδη καταλάβει την μεγάλη άνεση που νιώθει στο... μπροστά μέρος του παρκέ. Μιλάμε για έναν γεννημένο σκόρερ, ο οποίος μάλιστα δεν απειλεί μόνο με... 45 μοιρών τρίποντα, αλλά έχει πλούσιο ρεπερτόριο με middle range σουτ, με καλά κοψίματα εντός ρακέτας και διάφορες άλλες ωραίες τεχνικά κινήσεις. Κάνει μπαμ πως είναι σκόρερ επιπέδου. 

Ο Κάνααν που ψάχνεται... 


Προσωπικά δεν θα τον κρίνω από τα 4/17 τρίποντα που είχε στην Πόλη. Ο Κάνααν είναι ένας γεννημένος-σεσημασμένος σουτέρ και το σουτ είναι θέμα... ρυθμού και ψυχολογίας. Θα το βρει ο "κοντορεβυθούλης" , πιστεύω, όταν αρχίσει να νιώθει πιο άνετα με τους συμπαίκτες του, τα plays και βέβαια με το σώμα του. 
Γενικά ο έμπειρος Αμερικάνος combo, δείχνει ακόμα να ψάχνεται. Λίγο η αστοχία του στα φιλικά, λίγο η χρησιμοποίηση του στον άσσο με περισσότερο οργανωτικές αρμοδιότητες, τον έχουν λιγάκι απο-συντονίσει. Σαν να μην ξέρει που ακριβώς να κινηθεί στο παρκέ. 
Ο Μπαρτζώκας είμαι βέβαιος πως θα του αφιερώσει πολύ χρόνο στην συνέχεια της προετοιμασίας, το "δέσιμο" του με τον Γουόλκαπ θα συνεχιστεί, με σκοπό ο βασικός SG της ομάδας να νιώσει καλά πάνω στο παρκέ, να βρει τις σωστές αποστάσεις με τους συμπαίκτες του (και στις δύο πλευρές του παρκέ!) και εκτός των σουτ, να αρχίσει να παίζει και με περισσότερο iso. Πάντως αυτό που έχουμε δει ήδη από τον Κάνααν, είναι το εκπληκτικό του "άμεσο" σουτ, βγαίνοντας από σκριν. Αυτή είναι ξεκάθαρα η κίνησή του! 

George Papas: ρε λέτε; 

Λίγο το... όνομα, λίγο οι φωτογραφίες του στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, λίγο το ξάφνιασμα όλων μας στο άκουσμα της μεταγραφής του (άγνωστος σε όλους μας γαρ), είχαν δημιουργήσει ένα πολύ χιουμοριστικό κλίμα γύρω από τον George Papas. Κάνεις μας δεν πίστευε πως ήρθε για να... μείνει. 
Κι όμως... Ρε λέτε; Προσωπικά πίστευα πως είναι μια μεταγραφή "προπονήσεων" (κι ελέω Eurobasket), πολλοί άλλοι θεωρούσαν πως θα δοθεί δανεικός σε μια ομάδα της Basket League, αλλά ο Ελληνοαμερικάνος shooting guard το έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα...! 
Προσωπικά βέβαια, εξ αρχής είχα την εξής μικρή υποψία: οκ είναι ένας άσημος 24χρονος (όχι πιτσιρίκος εξελίξιμος) Ελληνοαμερικάνος, αλλά δεν παύει να έρχεται από το κολεγιακό πρωτάθλημα. Και το κολεγιακό πρωτάθλημα ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ, δεν βγάζει παίχτες της πλάκας... Οπότε έστω κι αν δεν πίστευα πως θα μας βγει, κράταγα μια πισινή. 
Ε λοιπόν μάγκες (και μαγκίτισσες), ο Papas δεν είναι για γέλια. Το παλικάρι τα βασικά τα γνωρίζει (καμία σχέση το ΝCAA με πολλές Ευρωπαϊκές λίγκες, από τις οποίες είναι ανώτερο), δείχνει να διψάει για διάκριση και στην 1η του επαγγελματική σεζόν, έστω και αν είναι στα πολύ βαθιά, δείχνει ότι θα το παλέψει! 
Είναι καλός σουτέρ (με άριστη μηχανική σουτ), βάζει βολές, δεν φοβάται να μπει στο low post, έχει κορμί κανονικού αθλητή, ενώ στην άμυνα "προσπαθεί" . Έχει βεβαίως μερικά βασικά αρνητικά, τα οποία εκτός από τα προφανή (ΑΠΕΙΡΙΑ) είναι μειονεκτήματα που έχουν όλοι οι απόφοιτοι Κολλεγίων, στην Ευρώπη. Δυσκολεύεται ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ στις αμυντικές περιστροφές, δυσκολεύεται να κρατήσει την θέση του στα επιθετικά plays (λογικά αυτά καθώς στο NCAA έχουν τελείως διαφορετικές τακτικές) και βέβαια δεν έχει την σωματική δύναμη να ανταπεξέλθει στο επίπεδο αυτό. Το NCAA βγάζει παίχτες καλούς τεχνικά, οι οποίοι ΜΟΝΟ αν δουλέψουν σκληρά την αθλητικότητά τους και το πνεύμα τους, παίζουν με επιτυχία επαγγελματικά!
Ε λοιπόν καταλήγοντας... ο Πάπας, με λίγη δουλειά στο κορμί του και με αρκετή... στο τακτικό κομμάτι (ειδικά στην άμυνα χανόταν πολλές φορές στις αλλαγές είτε πάνω στη μπάλα είτε μακρυά από αυτή), μπορεί να αποτελέσει μια λύση, ένα κρυφό χαρτί και γιατί όχι να εξελιχθεί στην ευχάριστη έκπληξη της σεζόν! Έλληνας-νέος είναι, ΜΕ ΣΟΥΤ. Δύο στοιχεία που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα...

Υγ: δεν θέλω να σχολιάσω πολλά για την αποτυχία της Εθνικής. Απλά θα πω πως στο Ευρωπαϊκό Μπάσκετ, ένας παιχτης δεν κερδίζει μόνος του. Είτε λέγεται Γιάννης, είτε Γιόκιτς, είτε Ντόνσιτς. Αυτό πιστεύω φέτος το κατάλαβαν άπαντες.
Προσωπικά πάντως "απόρησα" και με την "απόδοση" του Ιτούδη στο ματς κόντρα στους Γερμανούς... Εξαιρετικά κακό κοουτσάρισμα.

Υγ2: ο Νικολαΐδης φαίνεται πως θα φύγει δανεικός, ο δε Κολόβερος παλεύεις να μείνει για 14ος του ρόστερ... Όσο δε για τον Τσαλμπούρη, πιστεύω αυτό το παιδί δεν πρέπει να χαθεί , μια ευκαιρία την αξίζει ακόμα. Ελπίζω ο coach B να του την δώσει.

Πηγή φώτο : gavros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου