Στον RedDunker, εγκαινιάζουμε την "ειδική" στήλη The Legends, η οποία θα είναι αφιερωμένη σε παίχτες και προπονητές, "Θρύλους" της ομάδας μας! Άνθρωποι που άφησαν το δικό τους στίγμα με τα ερυθρόλευκα, αθλητές και προπονητές που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην χρυσή Ολυμπιακή μπασκετική ιστορία!
Ο πρώτος legend με τον οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον τεράστιο Μίλαν Τόμιτς...
Μίλαν Τόμιτς... Ένας άνθρωπος συνώνυμο με τα ερυθρόλευκα, με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο και τον Ολυμπιακό! Ήρθε αμούστακο παιδί το 1991 και πλέον εν έτη 2020, αποτελεί τον απόλυτο θρύλο... του Θρύλου, με 24 χρόνια (!) παρουσίας (προς το παρόν) στον σύλλογο!
Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1991. Ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει αναλάβει τα ηνία του Ολυμπιακού και φέρνει σαν "ελληνοποιημένο" τον 18χρονο Μίλαν Τόμιτς, από την Σέρβικη Ραντίντσκι, της ταλαιπωρημένης από τον Εμφύλιο Γιουγκοσλαβίας (μαζί του και οι Τάρλατς, Νάκιτς)... Το παράδοξο και χιουμοριστικό της υπόθεσης είναι ότι η ελληνική ταυτότητά του, έγραφε Γιαννακόπουλος!
Μπορεί να μην είχε το τεράστιο ταλέντο ή τα αθλητικά προσόντα, αλλά γρήγορα λόγω μυαλού, πάθους και κρύου αίματος, εξελίχθηκε σε βασικό γρανάζι του "σκληρού" Ιωαννίδη και αποτέλεσε βασικό μέλος της ομάδας που κατέκτησε 4 πρωταθλήματα σερί (1993-1996), 1 Κύπελλο και έφτασε σε δύο τελικούς Ευρωλίγκας (Τελ Α Βιβ και Σαραγόσα), έχοντας πελάτη της σε Ελλάδα και Ευρώπη, τον Παναθηναϊκό!
Ο Τόμιτς ήταν ένας σύγχρονος και μοντέρνος για την εποχή του Point Guard, με "σημερινά' χαρακτηριστικά σχεδόν 30 χρόνια πριν! Άριστος αμυντικός, εξαιρετικός οργανωτής, διάβαζε το παιχνίδι και αν και καθόλου αθλητικός, σκότωνε επιθετικά με τα τρίποντά του και τα κλασικά του off balance από μέση απόσταση! Έκανε δε μπαμ σαν παίχτης, πως θα γινόταν προπονητής! Κομπιούτερ με όλη τη σημασία της λέξης.
Το 1997, έχοντας πια γίνει αρχηγός στον Ολυμπιακό, αποτέλεσε το αγαπημένο παιδί και του Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος διαδέχθηκε τον "Ξανθό". Αποτέλεσε ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΟ περιφερειακό της μεγάλης ομάδας, που έκανε το ιστορικό tripple double το 1997, σηκώνοντας , το πρώτο ευρωπαϊκό της ομάδας στην Ρώμη, με τη χρυσή ομάδα των Ρίβερς, Σιγάλα, Νάκιτς, Φασούλα, Τάρλατς, Παπανικολάου, Μπακατσιά, Βελπς!
Ο μύθος λέει πως ο Τόμιτς, μαζί με τους Φασούλα και Σιγάλα (η τριαδα των αρχηγών) έκαναν τα... παράπονα/εισηγήσεις τους στον Ντουντα το 1997, σε μια κίνηση που άλλαξε το τσιπάκι και οδήγησε στην επική κατάκτηση της Ευρωλίγκας στη Ρώμη...
Από το 1997 και μετά, έμεινε στον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε φθίνουσα πορεία. Πήρε ακόμα ένα Κύπελλο το 2002 (στην ομάδα με Ρισασέ κτλ), έπαιξε σε ακόμα ένα f4 στο Μόναχο το 1999 και έφτασε ακόμα και στις μαύρες εποχές του Κορυδαλλού (2003-04), με την ομάδα να τερματίζει δυο σεζόν 8η. Μάλιστα τη σεζόν 2003-04 κάθισε και στον πάγκο της ομαδας σαν παίχτης προπονητής (με συμπαίκτες Λιαδέλη, Διαμαντόπουλο, Χαρίση κτλ), πριν αποχωρήσει οριστικά από τον σύλλογο μετά από 13 χρόνια (έπαιξε για λίγο στην Ιταλική Τζέσι και στον Κολοσσό και το έκοψε).
5 πρωταθληματα, 2 κύπελλα, 1 Ευρωλίγκα, 4 παρουσίες σε Final 4 , τα παράσημα του παίχτη Μίλαν...
Τη σεζόν 2007-08 ο coach Γιαννάκης, φέρνει τον Τόμιτς στο τεχνικό του επιτελείο. Μια "δεύτερη ζωή" ξεκινάει για τον Τόμιτς στο λιμάνι, τέσσερα χρόνια μόλις άντεξε μακρυά από τον σύλλογο που λάτρευε! Έκτοτε, συνέχισε σαν βοηθός του Ίβκοβιτς, του Μπαρτζώκα και βέβαια του Γιάννη Σφαιρόπουλου, με ένα μικρό πέρασμα και σαν πρώτος προπονητής το 2014! Συνολική παρουσία στον πάγκο 11 χρόνια, καθώς αποχώρησε το 2018! Οι τίτλοι του σαν assistant ήταν 3 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 2 Ευρωλίγκες και 1 διηπειρωτικό ενώ είχε συνολικά και 6 (!) παρουσίες σε F4!
Στο πλευρό τόσων μεγάλων προπονητών, φημιζόταν για την συμμετοχή του στη διατήρηση της συνοχής και πειθαρχίας στα αποδυτήρια, ήταν λάτρης της σκληρής άμυνας, αποτελούσε το δεξί χέρι όλων (και κυρίως των Μπαρτζώκα και Σφαιρό) ενώ εξέλιξε και αρκετούς παίχτες με τις "ατομικές προπονήσεις" του (πχ τον Μιλουτίνοφ). Αποτελούσε έναν λόγο "σεβασμού" στον πάγκο, καθώς όλοι οι παίχτες γνώριζαν "τι εστί Τόμιτς" ,ενώ έπαιξε μεγάλο ρόλο στη δημιουργία της "χρυσής ομάδες" του Θρύλου, την περίοδο 2011-2018!
Ο Ολυμπιακός έχει ιστορικά 10 παρουσίες σε F4, στις οποίες σε ΟΛΕΣ ο Τόμιτς ήταν παρόντας, είτε ως παίχτης, είτε ως βοηθός προπονητή. Αυτό το στατιστικό από μόνο του, δείχνει την πορεία του και τα "αποτελέσματα" του στον Θρύλο.
Κλείνοντας, θα αναφέρω κάποιες ιδιαίτερες μεγάλες στιγμές του Μίλαν στον Ολυμπιακό... Εκτός από τα τρίποντα μαχαιριές του από τα 9-10m στον Παναθηναϊκό, θα θυμόμαστε όλοι τον τσαμπουκά του με τον Μποντίρογκα στο ΣΕΦ (γεγονός που τον θεοποίησε στον κόσμο του Θρύλου!), τα επικά trash talking του με τον Τζόρνταν (!), τα οποία ο ίδιος ο Αμερικάνος ΘΡΥΛΟΣ έχει παραδεχτεί (ο Μίλαν βλέπετε, δεν ήθελε να χάνει ούτε στα φιλικά!), ενώ προσωπικά θα θυμάμαι και θα με στοιχειώνουν οι έντονες φωνές του στον πάγκο, στο χαμένο πρωτάθλημα του 2017 από τον ΠΑΟ στο ΣΕΦ. Η ομάδα ήταν σκασμένη στους τελικούς (προερχόταν από το f4 της Πόλης κόντρα στην Φενέρ), έκανε κάκιστη σειρά αγώνων (παρ' όλα αυτά έφτασε 5ο ματς) και σε κάποιο σημείο στον "νικηφόρο" με το στανιό 3ο τελικό , με τον Σφαιρόπουλο να τα χει χαμένα (σόρρυ coach), ανέλαβε έξαλλος ο Τόμιτς τις οδηγίες σε κάποιο time out και ούρλιαζε σαν παλαβός, με τις φλέβες έξω!
Αυτός ήταν και είναι ο Τόμιτς. Ένας γνήσιος τσαμπουκάς και παθιασμένος ΟΠΑΔΟΣ του Ολυμπιακού. Για αυτό λατρεύεται και θα λατρεύεται ΠΑΝΤΑ από τον κόσμο. Έχει γράψει προς το παρόν 24 χρόνια στην ομάδα, αλλα το κοντέρ σίγουρα θα γράψει κι άλλα. Δεν γίνεται να μην επιστρέψει κάποια στιγμή σαν head coach στην ομάδα, στο μέλλον. Πολύ απλά είναι γραφτό να γίνει. Θα αργήσει λιγάκι ελέω Μπαρτζώ, αλλά θα επιστρέψει. Του το χρωστάει η ιστορία, να κάτσει στον πάγκο και σαν πρώτος...
*Εναλλακτικά ακόμα και στην διοίκηση θα μπορούσε να μπει. Βασικά όταν ο ίδιος το θελήσει θα μπει. Γενικά η θέση του στον Ολυμπιακό είναι και θα είναι ΠΑΝΤΑ δεδομένη και "ανοιχτή".
*Εναλλακτικά ακόμα και στην διοίκηση θα μπορούσε να μπει. Βασικά όταν ο ίδιος το θελήσει θα μπει. Γενικά η θέση του στον Ολυμπιακό είναι και θα είναι ΠΑΝΤΑ δεδομένη και "ανοιχτή".
Πηγή back up photo: gettyimages.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου