Μαθήματα ψυχολογίας...


Ο #ζίο_7 γράφει για τη second unit των ερυθρολεύκων που μόλις ένιωσε σημαντική κέρδισε ένα παιχνίδι και μάλιστα παίζοντας ωραίο μπάσκετ...

Είναι αλήθεια πως είχα κάμποσο καιρό να γράψω στα #baskeblogs που ακολουθούν μετά τα παιχνίδια του Ολυμπιακού, όμως οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δυστυχώς δεν μου το επέτρεπαν. Για τον κόουτς αναλυτικά δεν τα έχουμε πει, όμως θα γίνει κι αυτό σε άλλο άρθρο αφιερωμένο εξ'ολοκλήρου στον -αγαπημένο της σελίδας- Μπαρτζώκα.

Η εβδομάδα που τελείωσε ήταν διπλή για τη Euroleague και ο Ολυμπιακός έμεινε στο 1-1. Μια ήττα απο την Άλμπα στο ντεμπούτο του κόουτς Μπαρτζώκα και μια νίκη με τη Μπάγερν ήταν ο απολογισμός αυτής της ''διαβολοβδομάδας'' που πέρασε. Ο κόουτς προσπάθησε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να βάλει κάποιες αρχές στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και η αλήθεια είναι πως εν μέρει τα κατάφερε. Οι αλλαγές στην άμυνα έχουν πλέον μειωθεί κατά πολύ αν και στο παιχνίδι με την Άλμπα τις ειδάμε ξανά, μάλλον αναγκαστικά όμως. Στο χθεσινό ματς είδαμε καλύτερη προσωπική άμυνα πάνω στη μπάλα αλλά και στα off-ball screen (τα σκριν μακριά απο τη μπάλα). Επίσης ακόμη ένα στοιχείο που θέλει να περάσει ο Έλληνας τεχνικός είναι οι παίκτες του να μην αφήνουν χώρο στον αντίπαλο, να ''κολλάνε΄΄πάνω του ώστε να κλείνουν τις γωνίες πάσας αλλά και να μην υπάρχει διαθέσιμος χώρος για εκτέλεση. Σαφώς και το πρόβλημα στη περιφερειακή άμυνα παραμένει και δεν λύθηκε μονομιάς, όμως είδαμε μια κάποια βελτίωση σε αυτό τον τομέα. 

Αυτά πάνω κάτω είναι τα τεχνικά στοιχεία που εισήγαγε ο κόουτς στην άμυνα της ομάδας του. Όσον άφορα στην επίθεση, χθές είδαμε ενα μικρό δείγμα του τι μπάσκετ θέλει να παίξει ο Ολυμπιακός και κυρίως στο 4ο δεκάλεπτο, με γρήγορη μεταφορά της μπάλας με πάσες και λίγη τρίπλα έτσι ώστε η άμυνα του αντιπάλου να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και ανισσοροπία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τρίποντο του Ρούμπιτ στο 4ο δεκάλεπτο οπού η μπάλα άλλαξε 9(!) φορές χέρια πριν το σουτ του Αμερικάνου.

Όμως εκεί που θέλω να σταθώ περισσότερο είναι στον τομέα της ψυχολογίας οπού πραγματικά ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει ήδη βάλει σφραγίδα του. Δεν λέω, καλές όλες αυτές οι μικρές τεχνικές λεπτομέρειες που αναφέραμε παραπάνω όμως η ψυχολογία στο μπάσκετ είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Τι έχουμε δει λοιπόν έως τώρα σε αυτό το κομμάτι? Προσπάθεια ανάτασης της ψυχολογίας του Μπάλντγουιν. Χθές ξεκίνησε βασικός σε μια κίνηση που σκοπό είχε να τον κάνει να αισθανθεί ισότιμο μέλος του συνόλου. Στο παιχνίδι με την Άλμπα ο Αμερικάνος ''έφαγε'' δυο καλάθια έχοντας αφήσει το μαρκάρισμα του αντιπάλου διαμαρτυρόμενος στους διαιτητές. Αντί να τον ''τιμωρήσει'' με ενα DNP, ο έλληνας τεχνικός τον ξεκινάει στο χθεσινό παιχνίδι και ο Μπάλντγουιν κάνει ένα πολύ καλό παιχνίδι έχοντας μάλιστα και αρκετή αυτοπεποίθηση, καθώς το κάρφωμά του μετά απο ντράιβ στη 1η περίοδο φιγουράρει στη πρώτη θέση του top ten της 20ης αγωνιστικής.

Ένα ακόμη παράδειγμα χαρακτηριστικό του χθεσινού παιχνιδιού, είναι η second unit του Ολυμπιακού που ουσιαστικά έγειρε τη πλάστιγγα υπέρ των πειραιωτών. Έχουμε και λέμε: Ρότσεστι, Μπάλντγουιν, Πολ, Βεζένκοφ και Ρούμπιτ. Αυτοί οι πέντε γυρνάνε το παιχνίδι στο τέλος της τρίτης περιόδου και ξεκινάνε τη τέταρτη περίοδο παίζοντας και πολύ όμορφο μπάσκετ. Ο Ρότσεστι οργίασε δημιουργικά με 12 ασιστ συνολικά ενώ ο Βεζένκοφ έκανε career-high σε πόντους και αξιολόγηση με 20 και 24 αντίστοιχα. Ο Ρούμπιτ και αυτός ήταν πολύ καλός με 14 πόντους και πολλές καλές άμυνες και για τον Μπάλντγουιν τα είπαμε. Όσο για τον Πολ σταθερά καλός με 10 πόντους και συνεισφορά και στην άμυνα. Οι συγκεκριμένοι τέσσερις λοιπόν πλην Πολ, με τον κόουτς Κεμζούρα ήταν μεταξύ DNP και 5-6 λεπτών μ.ο σε χρόνο συμμετοχής. Ο κόουτς Μπαρτζώκας προσπαθεί να πάρει οτι περισσότερο μπορεί απ'τον καθένα. Και απ'οτι φαίνεται τα καταφέρνει. Τους περιβάλλει με εμπιστοσύνη, τους ζητάει ξεκάθαρα πράγματα και τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί σε μια ομάδα που ο πυρήνας της (Σπαν, Πρι, Παπ, Μίλου) είναι πολύ δεμένος και πολλά χρόνια μαζί.

Εν κατακλείδι, ο κόουτς B παραδίδει μαθήματα ψυχολογίας πρώτα απ'ολα, καθώς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον αθλητισμό και πόσο μάλλον σε μια ομάδα τόσο ταλαιπωρημένη όσο είναι ο Ολυμπιακός τελευταία. Προσπαθεί βήμα-βήμα να βάλει αρχές στο παιχνίδι της ομάδας, να εξαλειφθούν τα σκαμπανεβάσματα και να κερδίσει οτι περισσότερο μπορεί για το μέλλον. Άλλωστε όπου σταθεί, ο Μπαρτζώκας λέει και ξαναλέει οτι τον ενδιαφέρει πρώτα απ'ολα να βελτιωθεί η ομάδα και να παίξει καλύτερο μπάσκετ. Η οχτάδα δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αποτέλεσμα της καλής δουλειάς. Νομίζω οτι αυτό είναι και το σημαντικότερο για την ομάδα. Μια αποτυχημένη χρονιά για μια απ'τις καλύτερες ομάδες της δεκαετίας-αν όχι τη καλύτερη-δεν σημαίνει κάτι. Το μέλλον της είναι το ζητούμενο κι αυτό όπως φαίνεται το γνωρίζει καλύτερα απ'όλους ο άνθρωπος που κάθεται στο πάγκο της. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Υ.Γ: Αλήθεια πόσο καιρό είχαμε να δούμε μια πεντάδα σχεδόν (αλλαγή ο Παπ) να αρχίζει και να τελειώνει μια ολόκληρη περίοδο?? Τέρμα στις αλλαγές με το ρολόι.

Υ.Γ2: Μεγάλο μπασκετικό IQ ο Ρότσεστι. Έκανε πάρτι στη 4η περίοδο ο Αμερκάνος σερβίροντας ιδανικά στους συμπαίκτες του. Μάλιστα ο κόουτς αναφέρθηκε σε αυτόν ξεχωριστά και είπε πως πρέπει να βρεί τα κατάλληλα σχήματα για να τον ''κρύβει'' ουσιαστικά στην άμυνα. Εν μέρει το πέτυχε χθες.

Υ.Γ3: Ο Σάσα Βεζένκοφ δείχνει άλλος άνθρωπος με την έλευση του νέου προπονητή και κάνει πολύ καλά παιχνίδια. Παίρνει συνεχόμενο χρόνο συμμετοχής και συνεχώς ανεβαίνει. Η προσωπική του βελτίωση είναι καθαρά στο χέρι του και πρέπει να βελτιωθεί για να γίνει σημαντικό γρανάζι της νέας εποχής του Ολυμπιακού.

Υ.Γ4: Η ηρεμία που βγάζει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον πάγκο και στα τάιμ άουτ δείχνει άνθρωπο σίγουρο για τις ικανότητές του. Έχει γνώση της κατάστασης και ξέρει τι να κάνει για να διορθώσει τη κατάσταση. Τα καλύτερα έρχονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου